ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Κυπαρισσία: Τίμησαν τη «Μάνα του έπους του ’40» ηρωίδα Ελένη Ιωαννίδη

Τη «Μάνα του έπους του ’40», ηρωίδα Ελένη Ιωαννίδη, τίμησαν και φέτος στην Κυπαρισσία, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940

Το πρωί της Πέμπτης, στο άγαλμα της Ελένης Ιωαννίδη, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία απογόνων της οικογένειάς της, εκπροσώπων του Δήμου Τριφυλίας, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, τα τρισέγγονα της Ελένης Ιωαννίδη και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν απόγονοι της οικογένειας Ιωαννίδη, μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας με τους εκπαιδευτικούς τους, οι αντιδήμαρχοι Αντώνιος Βλάχος και Σωτήριος Μπακούρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης, Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Τσαφαρας, κάτοικοι της περιοχής και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, Άκης Κατρίτσης.

Να σημειωθέι ότι νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στο μνημείο πεσόντων στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας. πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων της περιοχής και μέλη αθλητικών συλλόγων της Κυπαρισσίας.

Η Ελένη Ιωαννίδη προσέφερε θυσία στην πατρίδα εκτός από το παιδί της, Βαγγέλη, που σκοτώθηκε στις επιχειρήσεις της Κλεισούρας στις 8 Γενάρη 1941, τα υπόλοιπα αγόρια της, για να εκδικηθούν το θάνατο του αδερφού τους και να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Σε γράμμα της στις 2 Φεβρουαρίου 1941 στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, έγραψε: «Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρίαν άλλους τέσσαρας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού. Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι: Ζήτω η Πατρίς!».
Το 2009, η Ελληνική Πολιτεία και η Κυπαρισσία απέδωσαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη Μάνα του Έπους του ’40, Ελένη Ιωαννίδη. Στο τέρμα της οδού Αθανασίου Ιωαννίδη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της, από τον τότε α’ αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιο Σούρλα, καθώς και της μαρμάρινης πλάκας στη μνήμη των γυναικών, Ειρήνης Ντούφα, Νικολέτας Φρούσου, Μαριγώς Λιακοπούλου και Παναγιώτας Καρδίτσα, θύματα των βομβαρδισμών του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας στις 3 Μαρτίου 1941 στην Κυπαρισσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button