Αθλητικά

Κυράστας: 16 χρόνια από την Πρωταπριλιά που δεν ήταν αστεία…

Αισίως 16 χρόνια από εκείνη την Πρωταπριλιά που όλοι θα ήθελαν να είναι όντως ένα ψέμα. Κι όμως δεν ήταν. Ο Γιάννης Κυράστας σαν σήμερα, το 2004, έφυγε από τη ζωή…

Γεννημένος στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1952, ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα εναντίον της Καβάλας, στις 10 Δεκεμβρίου 1972. Με τους «ερυθρόλευκους» αγωνίστηκε συνολικά σε 223 αγώνες εκ των οποίων οι 16 ήταν ευρωπαϊκοί και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (173, 1974, 1975, 1980, 1981) και 3 κύπελλα (1973, 1975, 1981).

Το 1981 ο Κυράστας, μαζί με τον Μάικ Γαλάκο, διέβησαν τον Ρουβίκωνα, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Με τους «πράσινους» αγωνίστηκε συνολικά σε 145 αγώνες. Οι 14 από αυτούς ήταν ευρωπαϊκοί και ανάμεσα τους ήταν και η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού στις 4 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985. Κατέκτησε ακόμα 2 πρωταθλήματα (1984, 1986) και 3 κύπελλα (1982, 1984, 1986). Αποτελεί μοναδική περίπτωση, που όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή, αφού παρότι προήλθε απ’ τον Ολυμπιακό αγαπήθηκε ιδιαίτερα απ’ τους φιλάθλους του «αιώνιου» αντιπάλου του, δίχως ποτέ να προκαλέσει με τη συμπεριφορά του ένθεν κι ένθεν. Τον Νοέμβριο του 1986 έπαιξε για τελευταία φορά με τον Παναθηναϊκό, απέναντι στον Άρη, «κρεμώντας» τα παπούτσια του.

Έξω απ’ τις 4 γραμμές του γηπέδου, με τη φόρμα του προπονητή, ο Κυράστας έδειξε πως μπορούσε να καταφέρει αντίστοιχα πράγματα απ’ την άκρη του πάγκου. ΑΕ Μεσολογγίου, Εθνικός, Πανηλειακός, Προοδευτική, Πανιώνιος, Ηρακλής και φυσικά ο Παναθηναϊκός ήταν οι ομάδες που κοούτσαρε μέχρι τον θάνατο του.

Ως προπονητής του Παναθηναϊκού είχε δύο θητείες. Στην πρώτη (1999-2000) έφτασε μια «ανάσα» από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ παρότι δεν πήρε κάποιο τίτλο με το «τριφύλλι», βραβεύτηκε με τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της σεζόν απ’ τον ΠΣΑΠ. Στη δεύτερη παρουσία του (2001-2002) δημιούργησε έναν Παναθηναϊκό που τα κατάφερνε εξαιρετικά στην Ευρώπη, βάζοντας τις βάσεις για την ομάδα που έφτασε ένα «βήμα» πριν τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος τον είχε αντικαταστήσει στα μέσα της χρονιάς.
Πρόωρα, μόλις τα 52 του, ήρθε αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 5 Μαρτίου 2004 ο Κυράστας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από σηψαιμία. Η πορεία της υγείας του παρουσίασε αρκετές μεταπτώσεις και ενώ η κατάστασή του άρχισε κάποια στιγμή βελτιώνεται, επιπλοκές του στέρησαν τη ζωή την Πρωταπριλιά του 2004. Ο θάνατος του προκάλεσε θλίψη στους απανταχού Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους, αφού όλοι αναγνώριζαν στο πρόσωπο του έναν έντιμο, ταλαντούχο και ωραίο άνθρωπο…

Μάλιστα, η μετέπειτα κατάκτηση του νταμπλ από τον Παναθηναϊκό την περίοδο 2003-04 αφιερώθηκε από πολλούς ποδοσφαιριστές και μη, σε αυτόν με το σύνθημα «Αυτή η κούπα, θα φτάσει στα άστρα, για τον Γιάννη τον Κυράστα».

Ακόμα και αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του, το ελληνικό ποδόσφαιρο και η οικογένεια του Παναθηναϊκού δεν τον λησμόνησε. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ο Γιάννης Κυράστας τιμήθηκε εν τη απουσία του, για την προσφορά του στο σύλλογο, με τη σύζυγο του, Ρούλα, να παραλαμβάνει το βραβείο…
Πηγή: gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button