Πελοπόννησος

Λέπρα: Tα νεότερα για την υγεία της 65χρονης που νοσηλεύεται στην Πάτρα

Καλή είναι η κατάσταση της 65χρονης γυναίκας που διαγνώστηκε με τη νόσο Χάνσεν – την γνωστή ως λέπρα – και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Σύμφωνα με την Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, η υγεία της εξελίσσεται ομαλά και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης.

«Η ασθενής ήρθε στην κλινική μας με εκτεταμένες δερματικές βλάβες. Αμεσα σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου μας, τους οφθαλμιάτρους, τους παθολογοανατόμους, τους μικροβιολόγους καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη νόσο Χάνσεν. Ωστόσο, στείλαμε δείγματα στο Αττικόν για επιβεβαίωση απ’ όπου πράγματι μας ήρθε θετική απάντηση», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», η καθηγήτρια και διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Σοφία Γεωργίου.

Η ίδια εξήγησε ότι «άμεσα ξεκινήσαμε τη θεραπεία της και λάβαμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την απομόνωση του περιστατικού. Ολα δείχνουν ότι η πορεία της εξελίσσεται ομαλά. Η νόσος αυτή είναι μεταδοτική, αλλά η επώασή της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια».

Πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Εκείνο που επισημαίνουν οι γιατροί είναι ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Οπως αναφέρουν μάλιστα, όσο και εαν φαίνεται απίστευτο η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει εξαφανιστεί.

Τον Ιούλιο του 2011 είχαν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, τέσσερα περιστατικά από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Τι είναι η νόσος Χάνσεν

Πρόκειται για μια χρόνια βακτηριδιακή ασθένεια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό και να προσβάλλει εσωτερικά όργανα. Επίσης, μπορεί να προσβάλλει τη μύτη, τον λαιμό, τα μάτια κ.ά.

Το βασικό σύμπτωμα είναι οι εκτεταμένες βλάβες στο δέρμα. Συνήθως, ξεκινάει από μία κόκκινη κηλίδα, η οποία απλώνεται και προκαλεί τη ξηρότητα του δέρματος.

Επίσης, στα συμπτώματα που περιγράφονται είναι οι παραμορφώσεις στα χέρια και στα πόδια, η αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης, η απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυνατότητα του ασθενή να μεταδίδει τη νόσο σε άλλους, χάνεται σε μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες από την έναρξη της θεραπείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button