Αγροτικά

Λέσβος: Εκτεταμένη η δακοπροσβολή

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου,  Γιώργου Λαγουτάρη, για το εκτεταμένο φέτος μεγάλο πρόβλημα της εκτεταμένης δακοπροσβολής στη Λέσβο:

«Ζήτημα προέκυψε λόγω του άγονου διαγωνισμού που έγκαιρα είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη δακοκτονία 2018.

Για ένα ζήτημα που φέτος παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση παντού, σε όλη τη χώρα, έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 10 Ιουλίου οι ψεκασμοί».

Τεκμηριωμένα και αναλυτικά ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου, κ. Γιώργος Λαγουτάρης, έχει σχετικά δηλώσει:

«Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη του εντόμου, αφού πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο πρώτος είναι οι καιρικές συνθήκες. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχές, ενώ και το καλοκαίρι που ακολούθησε σημειώθηκαν πολλές βροχές, έντονη υγρασία και όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Όλο αυτό το κλιματολογικό σκηνικό ευνόησε την ανάπτυξη του εντόμου.

Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος η παραγωγή είναι μικρή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, επομένως η μετάδοση και η μετακίνηση του δάκου είναι ευκολότερη και εμφανέστερη.

Ένας άλλος προάγοντας που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή του είναι τα βιολογικά ελαιοκτήματα που αποτελούν το 25% του συνολικού ελαιώνα. Η πλειοψηφία των παραγωγών δεν φροντίζει να τοποθετεί δακοπαγίδες σε αυτά ή να αντιμετωπίσει το έντομο με τα κατάλληλα σκευάσματα. Συνεπώς, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για την μετακίνηση και την ανάπτυξή του. Με τον ίδιο τρόπο ευνοείται και η ανάπτυξη του δάκου στα λεγόμενα κλειδωμένα και εγκαταλελειμμένα ελαιοκτήματα, όπου τα συνεργεία της δακοκτονίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ψεκάσουν.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η καθυστέρηση έναρξης των ψεκασμών λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίσαμε με τον εργολάβο. Αρχικά υπολογίζαμε ότι θα βγαίναμε στον ελαιώνα έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και τελικά τα συνεργεία ξεκίνησαν τους ψεκασμούς μέσα στον Ιούλιο.

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού και των χρημάτων που διατίθενται πλέον για την αντιμετώπιση του δάκου, έφεραν αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα. Στο παρελθόν προσλαμβάναμε περίπου 2.500 ανθρώπους για να εργαστούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το σημερινό.

Ένα μεγάλο ζήτημα και ζητούμενο στο θέμα της δακοκτονίας, μείζονος σημασίας για την προστασία της παραγωγής, είναι η απουσία και η αδιαφορία των ίδιων των πρωταγωνιστών, δηλαδή των ελαιοκομικών φορέων. Δυστυχώς, ούτε στο διαγωνισμό συμμετέχουν συνεταιρισμοί, ελαιοτριβεία ή ομάδες παραγωγών, ούτε γενικότερα συμβάλλουν βοηθητικά, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και στοχευμένες παρεμβάσεις. Οι φορείς της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοπαραγωγής είναι απόντες συνολικά από την όλη προσπάθεια.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέτος, οι αγρότες που ενδιαφέρονται να περισώσουν ό,τι μπορούν από την παραγωγής τους, καλό θα είναι παράλληλα με τους ψεκασμούς που πραγματοποιεί ο εργολάβος της δακοκτονίας, να πραγματοποιούν και οι ίδιοι ψεκασμούς σε σημεία και περιοχές που εντοπίζουν ότι υπάρχει εκτεταμένη δακοπροσβολή. Σκευάσματα κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο και μπορούν να επιλέξουν το καλύτερο με τη βοήθεια του γεωπόνου τους.

Θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία των ψεκασμών το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να μπορέσουν και οι ελαιοπαραγωγοί να ξεκινήσουν νωρίς τη συγκομιδή της ελιάς.

Σημαντική βοήθεια στους ψεκασμούς φέτος παρέχει η χρήση μηχανικών μέσων σε ποσοστό 30%, καθώς επιταχύνουν τους ψεκασμούς και αποδίδουν καλύτερα και γρηγορότερα, ιδιαίτερα στις πεδινές περιοχές. Φέτος, με τη βοήθεια των τομεαρχών που θα προσλάβουμε, θα καταγράψουμε αναλυτικά τις τοποθεσίες του λεσβιακού ελαιώνα, ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα για το που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηχανικά μέσα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για θέματα που αφορούν γενικότερα στην καταπολέμηση του δάκου, θα πραγματοποιήσουμε το φθινόπωρο ειδική ημερίδα με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, η οποία θα αναφέρεται στην προστασία της ελιάς και στην αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων που την απειλούν. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατάφερε, επίσης, να είναι στο πειραματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: “Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου”».

Πηγή: www.ert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button