Τοπικά Νέα

Λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Λαμπρές εκδηλώσεις ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, σήμερα 23 Μαρτίου 1821, καθώς και σε ανάμνηση της Εθνεγερσίας του 1821, που μέσα από ποταμούς ελληνικού αίματος απέδωσε στο Έθνος μας την Ελευθερία.

Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
«Έχουμε συνείδηση όλοι μας ότι τον τελευταίο καιρό ο Ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες, εξαιτίας της επιθετικής και της, γενικότερα, απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Έχουν συμβεί πολλά και διάφορα – και στο Αιγαίο – και το αποκορύφωμα ήταν το γεγονός, το οποίο συνέβη στον Έβρο, με τη σύλληψη και τη φυλάκιση και την ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών.
Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτές τις ημέρες, τις ημέρες της Εθνεγερσίας, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και σε επίπεδο εκδηλώσεων – και αυτό θα κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να δώσουμε στο λαό μας και ελπίδα και την ψυχική δύναμη, την οποίαν έχει βέβαια, για να αντιμετωπίσει ενδεχομένως δυσκολότερες καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εμείς που χανόμαστε καμιά φορά στις μικροπρέπειες και στις συγκρούσεις χωρίς νόημα, διότι υπάρχουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όπου οι ισχυροί πηγαίνουν πάντοτε με βάση τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς, στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε ηθική.

ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ!

Γι’ αυτό, έχουμε υποχρέωση να ξαναθυμηθούμε τι συνέβη πριν από 200 σχεδόν χρόνια, τι έκαναν αυτοί οι λίγοι ξυπόλητοι, οι πρόγονοί μας, κόντρα στον Μέττερνιχ, στην Ιερή Συμμαχία, κόντρα σε όλη τη Γη, σε αυτόν τον αγώνα τον οποίον ανέλαβαν, έναν απελπισμένο αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Γιατί αγωνιστήκαμε, το λέει η Προκήρυξη, η οποία υπογράφηκε εδώ στην πόλη της Καλαμάτας: για την ελευθερία, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις αρχές και τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί φέτος. Και ο χώρος θα είναι στολισμένος καλύτερα και οι εκδηλώσεις θεωρώ ότι είναι πιο οργανωμένες. Όλα τα Σχήματα και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου θα βοηθήσουν, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ευχαριστώ γι’ αυτό την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική και τις άλλες Υπηρεσίες του Δήμου.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι η πόλη μας θα έρθει άλλη μία φορά στο κέντρο της δημοσιότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και στην πλατεία 23ης Μαρτίου και, στη συνέχεια, στα εγκαίνια της έκθεσης του Παναγιώτη Σοφικίτη.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όπου θα κηρύξει και τη λήξη των εκδηλώσεων του γαλλο-ελληνικού πολιτισμού.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, καθώς και της 25ης Μαρτίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
Καλαμάτα – Πλατεία 23ης Μαρτίου
Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
• Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς
• Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
• Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
– Πανηγυρικός της ηµέρας από τον δρα Βασίλειο Χαντζή, Γενικό Γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
– Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
– Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
– Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας
Συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button