ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Λιμάνι Κυπαρισσίας: Τέλος στα «κροκοδείλια δάκρυα», υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο…

Σταματημό δεν έχει το έγκλημα διαρκείας στο λιμάνι Κυπαρισσίας. Τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη της αδιαφορίας, της αδράνειας και της πολιτικής σπέκουλας στα συντρίμμια του ήδη – προ πέντε ετών – κατεστραμμένου λιμανιού, με την πλήρη και ολική κατάρρευση τμήματος του καινούργιου προσήνεμου μόλου. Επειδή, λοιπόν, πριν καν επέλθει η κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, οι αλιείς, οι κάτοικοι, η αυτοδιοίκηση φώναζαν και στο «Θ» κατ’ επανάληψη έχουμε παρουσιάζει συγκεκριμένα ρεπορτάζ – ακόμη και με κίνδυνο να γίνουμε γραφικοί –, ουδείς αρμόδιος και υπεύθυνος δικαιούται να χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την καταστροφή. Κανένας δεν έπραξε ως όφειλε στο πλαίσιο των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του.
Μάταια φώναζαν αλιείς και κάτοικοι, μάταια γράφαμε στο «Θ», που έχουμε αναδείξει πολλάκις τα προβλήματα και τους κινδύνους στο λιμάνι εξαιτίας της καταστροφής που θα ερχόταν, πολύ πριν αυτή σημειωθεί. Κι όμως, κανένας από τους αρμόδιους και υπεύθυνους δεν άκουγε ή έκανε ότι δεν άκουγε. Αλλεπάλληλα τα ρεπορτάζ με δηλώσεις αλιέων και δη του προέδρου του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Κυπαρισσίας – πριν – και Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια, Κώστα Ροϊλού. Στο «βρόντο» οι επιστολές, οι διαμαρτυρίες, οι εκκλήσεις, στο Δήμο Κυπαρισσίας – παλαιότερα – και στο Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 2011 και τα συναρμόδια υπουργεία, ακόμη και οι αναφορές στην Εισαγγελία. Κανένας δε νοιάστηκε. Δε νοιάστηκε πραγματικά και ουσιαστικά. Μόνο αυτοψίες για φωτογραφίες, βίντεο και δηλώσεις. Με ευχολόγια και λόγια του αέρα πάνω στον ετοιμόρροπο παλιό προσήνεμο μόλο, το λιμάνι, όχι μόνο δε φτιάχτηκε, όχι μόνο δε θωρακίστηκε, αλλά ούτε και σώθηκε από την καταστροφή. Πρόκειται περί εγκλήματος διαρκείας, προφανώς με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι και προφανέστατα θα έχουν ονοματεπώνυμο.
Η καταστροφή είναι δεδομένη. Το έγκλημα επίσης, από τη στιγμή που υπάρχει καταστροφή. Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος στο ελληνικό κράτος για αναζήτηση και απόδοση ευθυνών; Κανένας; Δε φταίνε ούτε ο κακός καιρός, ούτε ο αέρας, ούτε και η θαλασσοταραχή. Εκτός κι αν, για να αποσοβηθούν και αποκρυβούν οι ευθύνες, εάν και σε όποιους ανήκουν, θεωρήσουν και αποδώσουν την καταστροφή στον «κακό μας τον καιρό».

Ιστορικό
Τον Οκτώβριο του 2016, σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», αναφέραμε-μεταξύ άλλων- ότι «η καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας είναι ολοκληρωτική, αλλά, δυστυχώς, κανένας εκ των αρμοδίων και υπευθύνων αυτοδιοίκησης και κράτους δεν έχει νοιαστεί πραγματικά και ουσιαστικά εδώ και χρόνια! Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αλλά ούτε και “σύντομα”, έστω και εκ των υστέρων, αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας και αδιαφορίας των αρμοδίων και υπευθύνων, επιδεινώνονται συνεχώς. Συνέπεια της αδράνειας και αδιαφορίας, η κατάσταση στο λιμάνι να γίνεται ακόμα πιο τραγική και, πλέον, “στον αέρα” είναι τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου, έτοιμο λίαν συντόμως να καταρρεύσει και αυτό, αφού ήδη έχει πάρει επικίνδυνη κλίση – όπως έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου – και ακολουθεί σε κατάρρευση και διπλανό του τμήμα. Κατάρρευση η οποία δε θα αργήσει να έρθει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα απολύτως για την προστασία του. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο λιμάνι για να προστατευτεί, έστω, τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, που στην εξωτερική του πλευρά έχει απογυμνωθεί από φυσικούς ογκόλιθους, που είχαν τοποθετηθεί εκεί, ακριβώς για την προστασία του, αλλά σε εργολαβία του καινούργιου προσήνεμου μόλου, όπως έχουν καταγγέλλουν αλιείς και κάτοικοι, απομακρύνθηκαν αυθαίρετα και μεταφέρθηκαν στον καινούργιο μόλο.
Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, το τμήμα αυτό του παλιού προσήνεμου μόλου, που έμεινε όριο επί χρόνια ολόκληρα, πλέον καταρρέει και ουδείς δείχνει να συγκινείται και να ενδιαφέρεται. Το λιμάνι, από όνειρο ζωής, με τις κακοτεχνίες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε αυτό εξαιτίας κακοτεχνιών, έχει γίνει εφιάλτης για αλιείς και κατοίκους, ενώ δεκατέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ, που στοίχισαν οι δύο εργολαβίες, τα έχει πάρει η θάλασσα και το λιμάνι δεν παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού. Όπως έχουμε αναφέρει, ντροπή, θλίψη, αγανάκτηση και οργή προκαλούν στην Κυπαρισσία οι εικόνες της καταστροφής στο λιμάνι. Ντροπή, για το κράτος, την ελληνική Πολιτεία και τις Αρχές, δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές, που ένα έργο – όνειρο ζωής και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της ευρύτερης περιοχής το πήραν και το σήκωσαν στον αέρα και κύματα και η θάλασσα! Θλίψη επειδή δαπανήθηκαν 14 εκατομμύρια ευρώ, σε δύο εργολαβίες, και λιμάνι, ουσιαστικά, δυστυχώς, δεν έγινε!».
Στις 15 Αυγούστου 2017 γράφαμε: «Καταρρέει και ο παλιός προσήνεμος μόλος…», σημειώνοντας: «Η ολοκληρωτική καταστροφή που έχει υποστεί το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι γνωστή, όπως γνωστές είναι οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες και οι παρεμβάσεις αλιέων και κατοίκων προς κάθε αρμόδια Αρχή για την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων προστασίας και θωράκισης και, βεβαίως, αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς από την πλήρη κατάρρευση τμήματος του τσιμεντένιου τοιχίου, καθώς και το σπάσιμο και την καταστροφή του κρηπιδώματος.
Γνωστό είναι, επίσης, ότι εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας, έχει αποκοπεί και τμήμα του παλιού πέτρινου προσήνεμου μόλου το οποίο και καταρρέει, ενώ έτοιμο για κατάρρευση είναι και διπλανό του τμήμα. Επειδή τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, παρά τις δηλώσεις, τις διαβεβαιώσεις και διακηρύξεις, διαρκώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Με τον προχθεσινό κυματισμό, χωρίς ιδιαίτερη ένταση και δίχως δα και τόσο πολλά μποφόρ, το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου πήρε ακόμα πιο επικίνδυνη κλίση για κατάρρευση, ενώ διαρκώς “γκρεμίζεται” και το διπλανό του τμήμα».
Στο ίδιο ρεπορτάζ και αφού είχε γίνει ήδη γνωστή η χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης του λιμανιού με 2,3 εκ. ευρώ, με υπογραφή Αλέξη Χαρίτση, και έπειτα από δηλώσεις επί δηλώσεων από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, δημοσιοποίηση στοιχείων της μελέτης αποκατάστασης και ύμνους προς τον κ. Τατούλη από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αναφέραμε: «Ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα, που αναφέρεται, ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσίαζε απόκλιση από την κατακόρυφο το 2012. Συγκεκριμένα, στις 11 Δεκεμβρίου 2012 “κόπηκε” στα τρία το κομμάτι που ένωνε τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο και, όπως από τότε γράφαμε και τονίζαμε, μαζί με τους αλιείς και τους κατοίκους της Κυπαρισσίας, πλησίαζε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης εκείνου του τμήματος. Τη νύχτα της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2013 – ξημερώματα Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013 το λιμάνι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς κατέρρευσε πλήρως τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου, ενώ αποκόπηκε και τμήμα του παλιού μόλου το οποίο και ήδη καταρρέει. Για ποιες ρηγματώσεις στον προφυλακτήρα τοίχο από σκυρόδεμα, λοιπόν, γίνεται λόγος όταν δεν υπάρχει καν προφυλακτήρας τοίχος αφού έχει καταρρεύσει; Για ποια αποκατάσταση ζημιών του κρηπιδότοιχου, λοιπόν, γίνεται λόγος όταν δεν υπάρχει καν κρηπιδότοιχος αφού έχει πλήρως καταστραφεί; Με το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που καταρρέει, τι θα γίνει; Με το διπλανό από αυτό τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, που κι αυτό διαρκώς αποκολλάται, καταστρέφεται και βαίνει προς κατάρρευση κι αυτό, τι θα γίνει;».
Τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου. Ποιο έργο αποκατάστασης, λοιπόν, “θα” γίνει, όταν πλέον γκρεμίστηκε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου; Ποιοι και γιατί άφησαν στο έλεος να καταρρεύσει και το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ενώ γνώριζαν ότι έρχεται η κατάρρευση; Θα ζητήσει επίσημα κανείς αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν αυτές ανήκουν; Υπάρχουν κρατικές Αρχές και υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί που θα παρέμβουν αυτεπάγγελτα για την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, αναζήτηση και απόδοση ευθυνών; Υπάρχει, τέλος, κάποια Αρχή ή υπηρεσία ή κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα πράξει τα αυτονόητα στο πλαίσιο καθηκόντων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων του για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας;

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button