Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Μπέρδεμα για τα μέτρα που θα φέρουν μειώσεις

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν στο iEnergeia.gr ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου μετά τις συναντήσεις του κ. Σκρέκα στις Βρυξέλλες, διαφέρουν με τα όσα είχαν ανακοινωθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι μιλούν για απόρριψη των σχεδιασμών την κυβέρνησης από την Κομισιόν.

Τι είχε εξαγγελθεί

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, προέβλεπε διπλή επίλυση της αγοράς. Εξηγούν δε, ότι σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το σχέδιο αυτό προέβλεπε επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος και διπλή επίλυση της αγοράς, διαφορετική για το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε να μην επηρεάζεται το διασυνοριακό εμπόριο και κατ΄ επέκταση οι τιμές τις γειτονικές αγορές. Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού θα πληρώνονταν από τους προμηθευτές με βάση το πλαφόν περιορίζοντας έτσι τις εκταμιεύσεις τους.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί για την αλλαγή του μοντέλου αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, στην εγχώρια αγορά θα λειτουργούσε ένας μηχανισμός για τον προσδιορισμό της αμοιβής των μονάδων που θα εισφέρουν ενέργεια στο σύστημα με βάση το κόστος παραγωγής, το οποίο θα είναι διαφορετικό τόσο για κάθε μία τεχνολογία όσο και ανά μονάδα ανάλογα με την αποδοτικότητά της.

Την ίδια ώρα το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα συνέχιζε να λειτουργεί με τους κανόνες του ενιαίου ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς (target model) και η «επίλυση» της αγοράς θα γινόταν με τον αλγόριθμο που βασίζεται στο οριακό κόστος έτσι ώστε να μην παραβιάζεται το διασυνοριακό εμπόριο και το target model.

Το νέο σχέδιο χωρίς διπλή επίλυση της αγοράς

Το νέο σχέδιο, το οποίο όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας κατ’αρχήν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού τις επόμενες ημέρες θα σταλεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση στις Βρυξέλλες, δεν προβλέπει διπλή επίλυσης της αγοράς και οι προμηθευτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρεύμα με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Η διαφορά μεταξύ του πλαφόν που θα τεθεί ανά τεχνολογία και της Οριακής Τιμής του Συστήματος θα κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα συνεχίσουν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Έτσι οι προμηθευτές θα πληρώνουν στην υψηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος και θα συνεχίσουν να χρειάζονται μεγάλη ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Απόρριψη των σχεδιασμών από την Κομισιόν

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή ακρίβεια στόχευε στο να «χτυπήσει» την ουσία της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας λόγω ακριβώς της διπλής επίλυσης. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, δεν έγινε δεκτό από την Κομισιόν, εξέλιξη που θεωρούσαν αναμενόμενη εκτιμώντας ότι η ΕΕ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή παρέμβαση στο Target Model. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για απόρριψη από την Κομισιόν του μηχανισμού Σκρέκα, καθώς επί της ουσίας ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συνεχίσει με τις επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Έτσι αυτό το οποίο φαίνεται ότι θα γίνει είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ανά τεχνολογία και η διαφορά από την Οριακή Τιμή, που θα εισπράττει η εταιρία εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου θα κατευθύνεται στο ΤΕΜ για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button