Πελοπόννησος

Μέσα σε βράχο, πάνω από άγριο γκρεμό: Το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα της Πελοποννήσου που η θέα του προκαλεί σοκ και δέος

Μονή Τιμίου Προδρόμου: Χτίστηκε το 16ο αιώνα και βρίσκεται στην Αρκαδία της Πελοποννήσου. Έχει σχήμα θολωτής Βασιλικής και εξωτερικά φέρει αγιογραφίες. Επίσης, έχει βιβλιοθήκη, Ηγουμενείο και Αρχοντάκι. Μάλιστα, η Μονή διαθέτει διάφορα σημαντικά βιβλία, καθώς και φωτογραφίες και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

Λίγο πιο έξω από το μοναστήρι είναι κτισμένο το εκκλησάκι του θαυματουργού Αγίου Αθανασίου του νέου. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως, προστάτη της μονής. Εκεί, βρίσκεται και ένα μέρος των λειψάνων του.

Στην περιοχή του μοναστηριού υπάρχει η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Ανδρέου, αλλά και τα ασκηταριά του Ταξίαρχου Μιχαήλ, του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμορφώσεως και του Αγίου Ελευθερίου.

Από την ίδρυσή της, η Μονή Τιμίου Προδρόμου υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα του 1821, ενώ επιτέλεσε αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Επίσης, το μοναστήρι ήταν ασφαλές καταφύγιο των Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τους πολιορκημένους να σώζονται και τους Τούρκους να αποχωρούν.

Από εκεί και πέρα, το μοναστήρι λειτουργούσε σαν νοσοκομείο για τους τραυματίες στην Επανάσταση του 1821. Εκτός από αυτό, υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού των πολιορκητών της Τρίπολης.

Πολλοί μοναχοί συμμετείχαν ενεργά στις μάχες. Όμως, το μοναστήρι διαλύθηκε τελικά το 1834, με διάταγμα του Όθωνα.

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα τέθηκε πάλι σε λειτουργία, με διάταγμα πάλι του Όθωνα.

Σήμερα το μοναστήρι έλκει πολλούς προσκυνητές. Η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να γίνει από τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και μέσα από το φαράγγι. Η Μονή Τιμίου Προδρόμου διαθέτει ξενώνες για τους επισκέπτες, ενώ απέχει 39 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button