Αγροτικά

Μέτρα 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας

«Μίνι πακέτο» ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που θα το διαθέσει, κατά την κρίση του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει το τέταρτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σημειώνουμε ότι συνολικά το κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας του SARS-Cov2, φτάνει πλέον τα 6,7 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του θα κατευθυνθεί σε εργαζόμενους και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα για το «μίνι πακέτο» προς τον αγροτικό τομέα, ο κ. Σταϊκούρας είπε τα εξής: «Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Για το σκοπό αυτό διατίθεται, άμεσα, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Επίσης, θα αξιοποιηθούν, με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, κοινοτικοί πόροι που αφορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, και να προστεθούν στο αρχικό ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Τα νέα μέτρα

Το σχέδιο τόνωσης ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία με ρήτρα μη απολύσεων και δώρο Πάσχα που θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία.

Παράλληλα, καλύπτονται ασφαλιστικές εισφορές, επί του ονομαστικού μισθού, για 45 ημέρες. Στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Η ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς , συνολικά 1, 7 εκατομ. εργαζόμενους και από το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η στήριξη επεκτείνεται μέσα από διαφορετικά σχήματα σε 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων, το 86% των ΚΑΔ.

Προβλέπεται αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία για τον Απρίλιο, ενώ για εμπρόθεσμη καταβολή παρέχεται έκπτωση 25%.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το 75% του συνόλου με συνολικό ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι, η κοινωνία θα βγεί όρθια και με συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι που θα προστεθούν στο αρχικό ποσό.

Έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανακοίνωσε τα εξής:

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
  • Επίσης το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών.
  • Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους
  • Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δις ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις.
  • Η διαδικασία για την καταβολή αρχίζει την 1η Απριλίου με την ενεργοποίηση της εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας και ήδη περισσότερες από 270.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 392.000 εργαζόμενους έχουν κάνει δήλωση στο Εργάνη.
  • Την ειδική αποζημίωση θα μπορούν να πάρουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ενώ αίρονται οι άδειες άνευ αποδοχών που είχαν χορηγηθεί σε εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει αναστολή της σύμβασης τους και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button