Αγροτικά

Μέχρι και 65 φορές λιγότερο ψεκαστικό υγρό εξασφαλίζει η χρήση των drones σε ελαιώνες

Από πειραματικές μελέτες σε ελαιώνες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

∆ραστικά χαµηλότερη κατανάλωση ψεκαστικού υγρού µέχρι και 65 φορές, περιορισµό του χρόνου εφαρµογής και οµοιοµορφία κάλυψης στα φύλλα, φέρνουν τα Συστήµατα µη Επανδρωµένων Αεροσκαφών, γνωστότερα κι ως Drones, στον τοµέα της φυτοπροστασίας, συνδυάζοντας τα οικονοµικά και µε σηµαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία 2 χρονιά στο Perrotis College της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, µοναδικές διεθνώς, για την αξιολόγηση της χρήσης UAS-drones στο ψεκασµό καλλιεργειών, κατέδειξαν πως σε σχέση µε άλλα µηχανικά µέσα εφαρµογής δράσεων φυτοπροστασίας, µειώνουν την κατανάλωση ψεκαστικού υγρού από 5 έως και 65 φορές, ανά επέµβαση, εξοικονοµώντας σηµαντικούς πόρους για τον αγρότη και αντίστοιχα µικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

«Οι πειραµατικές µελέτες έγιναν στον ελαιώνα υπερπυκνής φύτευσης, που διατηρεί στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Αµερικανική Γεωργική Σχολή και κατά τη διάρκειά τους, αξιολόγησαν όλα τα κοινά επίγεια ψεκαστικά συστήµατα, όπως ψεκαστήρες πλάτης µε µπαταρία και βενζινοκίνητες, νεφελοψεκαστήρες µε απλά και µε ηλεκτροστατικά ακροφύσια, συστήµατα νεφελοψεκαστήρων φερόµενα σε γεωργικούς ελκυστήρες, καθώς και ψεκαστικά ΣµηΕα µε κοινά και ηλεκτροστατικά ακροφύσια σε διαφόρους σχηµατισµούς», διευκρίνισε ο καθηγητής στο τµήµα ∆ιοίκησης Αγρο-περιβαλλοντικών συστηµάτων της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Κέντρου Ελιάς «Κρίνος» Αθανάσιος Γκέρτσης.

Παρουσιάζοντας τη σχετική εισήγησή του, στο διεθνές Συνέδριο Open EARTH – µε θέµα «Προσαρµογή και Μείωση της Κλιµατικής Αλλαγής», που πραγµατοποιήθηκε 12 µε 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής υποστήριξε πως τα αποτελέσµατα των µελετών έδειξαν σηµαντικά διαφορετικά ποσά στην κατανάλωση του ψεκαστικού διαλύµατος, στο χρόνο εφαρµογής, καθώς επίσης και στα χαρακτηριστικά του ψεκασµού (σ. σ. ποσοστό κάλυψης, οµοιοµορφία, αριθµός και κατανοµή των σταγονιδίων) µεταξύ όλων των συστηµάτων, ενώ ένα επιπλέον εύρηµα ήταν και η σηµαντικά διαφορετική κάλυψη συµβατικών και ηλεκτροστατικών ακροβασιών (µπεκ) µε υπεροχή των ηλεκτροστατικών ψεκαστήρων.

«Χρησιµοποιήθηκαν ειδικά ευαίσθητα χαρτιά, που προσοµοιώνουν τα φύλλα και αποτύπωναν τον ψεκασµό, ενώ στη συνέχεια µε τη χρήση ειδικών λογισµικών µετρήθηκαν το ποσοστό κάλυψης, ο αριθµός και η κατανοµή των σταγονιδίων, καθώς και η οµοιοµορφία διασποράς των σταγονιδίων», εξήγησε ο οµιλητής και πρόσθεσε ότι «τα πλεονεκτήµατα των ψεκαστικών ΣµηΕΑ είναι πολλά κι αναµένεται η τεχνολογία αυτή να εξελιχθεί ραγδαία στα επόµενα 2-3 χρονιά, δίνοντας λύση σε πλειάδα προβληµάτων στην αγροτική παραγωγή».

Τα ίδια Συστήµατα µη Επανδρωµένων Αεροσκαφών, σύµφωνα µε τον κ. Γκέρτση, µπορούν να χρησιµοποιηθούν και για διασπορά λιπασµάτων, διαυλικών θρεπτικών, αλλά και βιοδιεγέρτες, που είναι οι νεότερες εξελίξεις στη θρέψη φυτών. «Συνεπώς στη θρέψη και την προστασία φυτών τα ΣµηΕΑ αναµένεται να αποτελέσουν το πλέον σηµαντικό εργαλείο», υποστήριξε ο καθηγητής, συµπληρώνοντας πως «οι νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται µε εφαρµογές Γεωργίας Ακριβειας δίνουν πλέον σηµαντικές λύσεις σε συνθήκες όπου τα συµβατικά εργαλεία, η τοπογραφία του εδάφους και οι συνθήκες εδάφους δεν επιτρέπουν την προστασία των φυτών».

πηγή: agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button