Τοπικά Νέα

Μία Καρέτα γεννά στο Πετροχώρι – Μια απρόσμενη πρωινή συνάντηση! [εικόνες]

Κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν πάντοτε τη νύχτα τα αυγά τους σε πολλές αμμουδιές της Μεσσηνίας. Όμως στις 07:00 το πρωί, την Κυριακή 8 Ιουλίου, μία από αυτές συνέχισε να φτιάχνει τη φωλιά της και εκεί την συνάντησε στην καθημερινή πρωινή του περιπολία ο κ. Κώστας Τενεκετζής, ο τοπικός επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ για την περιοχή NATURA της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας.

 

«Η χελώνα βγήκε νωρίς τα ξημερώματα και μέχρι να φτιάξει τη φωλιά της την βρήκε τα φως της ημέρας, γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο. Άλλες δύο χελώνες γέννησαν τα αυγά τους το ίδιο βράδυ σε πολύ κοντινή απόσταση. Πιθανόν να πρόκειται για τις χελώνες που πολλοί λουόμενοι βλέπουν την τελευταία εβδομάδα στο Πετροχώρι κοντά στην ακτή», μας λέει ο κ. Τενεκετζής.

«Έχουμε πολύ περισσότερες φωλιές φέτος το καλοκαίρι;», τον ρωτούμε.

«Σε όλη την προστατευόμενη περιοχή NATURA, από το Μάτι έως την Μπούκα, από το Γλυφαδάκι στο Πετροχώρι και έως νότια στη Βοϊδοκοιλιά, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 44 φωλιές, αριθμός ρεκόρ που μπορεί να αποδίδεται στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πολύχρονη προσπάθεια προστασίας του Συλλόγου μας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Αναλόγως κινούνται και άλλες αναπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου όπως ο Λακωνικός, η Κορώνη και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος», μας απαντά.

«Τι πρέπει να προσέχουν οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας;», τον ρωτούμε.

«Οι φωλιές είναι οριοθετημένες και έχουν τρίγλωσση ενημερωτική πινακίδα και έτσι οι ημερήσιες δραστηριότητες δεν επηρεάζονται. Τη νύχτα σημαντικό είναι να αποφεύγεται κάθε όχληση στην παραλία, κάθε χρήση φωτός, ή άναμμα φωτιάς ώστε να μπορούν οι χελώνες να γεννούν ανενόχλητες και στη συνέχεια, δύο μήνες μετά, τα χελωνάκια να βρουν τον δρόμο προς τη θάλασσα χωρίς να αποπροσανατολιστούν από φωτορύπανση. Οι χελώνες είναι δείκτης υγείας του οικοσυστήματος και η παρουσία τους δεν είναι τυχαία στις πεντακάθαρες θάλασσες της περιοχής. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους όλες ανεξαιρέτως τις παράλιες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής γιατί έχουν περιορίσει ριζικά τις φωτεινές πηγές προς την παραλία αλλά και επειδή καθημερινά μαζεύουν τις ξαπλώστρες τους ώστε να υπάρχει ζωτικός χώρος να γεννήσουν οι χελώνες τη νύχτα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρηθεί ο τοπικός πληθυσμός της χελώνας, όσο μικρός κι αν είναι, αφού εάν τελικά εξαφανιστεί τότε δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες περιοχές».      

 

Η τοπική κοινωνία, οι τουριστικές επιχειρήσεις και ο ΑΡΧΕΛΩΝ φαίνεται να βρίσκουν τις λύσεις ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά ο άνθρωπος και η πανάρχαια θαλάσσια χελώνα, σύμβολο της άγριας ζωής που απειλείται με εξαφάνιση σε όλον τον κόσμο αλλά και μέρος της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφίες: Κ. Τενεκετζής

(όλες οι λήψεις έγιναν εκτός οπτικού πεδίου του ζώου ώστε να μην ενοχληθεί)

*Κώστας Τενεκετζής*

*Ερευνητής Περιβάλλοντος*

*MSc “Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών”*

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button