Πολιτική

Μίλτος Χρυσομάλλης: Απέναντι στην ιδεοληψία σας για την ιδιωτική εκπαίδευση, αντιτάσσουμε την Αριστεία

 

«Η κατά το δοκούν ερμηνεία του Συντάγματος -από εσάς, μάλιστα, που λέγατε ότι θα ήσασταν και κάθε λέξη του Συντάγματος, μην το ξεχνάμε- και η επιλεκτική αναφορά στη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, είναι από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Όπως τόνισε, το Σύνταγμα στην παράγραφο 8 του άρθρου 16 ορίζει ρητά τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων. «Αυτό για εμάς στη ΝΔ σημαίνει ελευθερία στην ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που θα εντάσσονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, θα απονείμουν ισότιμους τίτλους σπουδών, ακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών των δημοσίων σχολείων. Παράλληλα, όμως, θα λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, θα έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν επιπλέον δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις γενικές εποπτικές αρχές που επιβάλει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά χωρίς οι αρχές αυτές να καταλήγουν σε ασφυκτικό έλεγχο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη – με τον ν. 4415/2016 – προσπάθησε ιδεοληπτικά να ασκήσει ασφυκτικό έλεγχο στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρεμβαίνοντας δραστικά στη δυνατότητα επιλογής και αξιοκρατικής αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού προσωπικού και στη δυνατότητα διαφοροποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματός τους. «Σας καλώ να ανατρέξετε στα Πρακτικά της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για να θαυμάσετε την ονειροπόληση του τότε Βουλευτή σας, του κ. Μηταφίδη, που ανακάλεσε στη μνήμη του αγώνες για την κοινωνικοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και την εθνικοποίηση των ιδιωτικών σχολείων!», είπε σκωπτικά ο Μεσσήνιος βουλευτής.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων ο Μίλτος Χρυσομάλλης παρατήρησε ότι «είναι γνωστή η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια της αξιολόγησης και η ιδεοληπτική ροπή του τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια σε συστήματα αυτοαξιολόγησης και αυτοαναγνώρισης της αξίας και των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών. Λες και η αξιακή ικανότητα είναι θέμα προσωπικής άποψης του αξιολογούμενου και όχι η απόδοση της αξίας που του αναλογεί ακριβώς γιατί αποδεδειγμένα έχει πετύχει στο χώρο του!».

«Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι κεκτημένο της φιλελεύθερης κοινωνίας μας. Προσφέρει ένα δημόσιο αγαθό κάτω από την εποπτεία του κράτους, αλλά δεν παύει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και τη λογική της αγοράς. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αυτή η λειτουργία της είναι που την κάνει ανταγωνιστική και θελκτική απέναντι στους γονείς που αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αυτό το πλεονέκτημα εμείς δεν θα το ανακόψουμε. Αντίθετα, θα το αφήσουμε να αναπτυχθεί».

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας να χορηγούνται δωρεάν σχολικά βιβλία και στα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, μια πράξη ηθικής και δικαιοσύνης απέναντι στους φορολογούμενους γονείς τους. Παράλληλα, τόνισε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να ιδρύσει περισσότερα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό, παράλληλο με τα ιδιωτικά σχολεία, πόλο για τα παιδιά μας, που θα συνεχίσει να προάγει την αριστεία που τόσο μισεί η Αριστερά.

«Γιατί όπως εύγλωττα τόνισε ο Αριστερός, πέραν πάσης αμφιβολίας, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Πιέρ Μπουρντιέ, η αριστεία είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μιας αγροτικής ή μικροαστικής οικογένειας να σπάσουν τα δεσμά της κοινωνικής τους καταγωγής και να κατακτήσουν τη θετική διάκριση και τα όνειρά τους. Και σας το λέει αυτό ο εγγονός ενός αστυνομικού, πατέρα οκτώ παιδιών και ενός αγρότη αναπήρου πολέμου, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Οι γονείς μου μέσα από τα δημόσια και πρότυπα σχολεία, κατάφεραν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να προσφέρουν κι αυτοί στα παιδιά τους το καλύτερο για αυτά» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button