Οικονομία

Μακροχρόνια άνεργοι το 75,6%

 

153035-735x459


Στο 20,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο, από 21,1% το προηγούμενο τρίμηνο και 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.823.705 άτομα και των ανέργων σε 970.062 άτομα.

Το ποσοστό ανεργίας ήταν 20,2%, έναντι 21,1% του προηγούμενου τριμήνου (Β’ τρίμηνο του 2017) και 22,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ’ τρίμηνο 2016).

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 11,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,9%), και οι επαγγελματίες (18,9%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Χαρακτηριστικά των ανέργων

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί απολύθηκαν (28,5%) είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (24,1%).

Η πλειονότητα των ανέργων (75,6%) αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο (μακροχρόνια άνεργοι), ενώ ποσοστό 91,7% των ανέργων αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Το ποσοστό των ανέργων που δηλώνουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 24,3%, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι λαμβάνουν επίδομα ή βοήθημα από τον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 8,6%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button