ΑθλητικάΠολιτική

Μαντάς υπέρ αναδιάρθρωσης πρωταθλήματος και οικονομικής στήριξης ερασιτεχνικών σωματείων

Τη στήριξή του στο αίτημα της ΠΑΕ Καλαμάτας, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων της Football League, για μετατροπή της δεύτερης και τρίτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου σε μία ενιαία κατηγορία, παρείχε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μέσω κατάθεσης σχετικής Αναφοράς προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Όπως σημειώνει στην Αναφορά του ο κ. Μαντάς, το σχετικό αίτημα «στηρίζεται από όλες σχεδόν τις ομάδες της Football League, καθώς και από τους πρωταθλητές της Γ´ Εθνικής, ενώ έχει υπάρξει και σχετική πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)». Παράλληλα ζητά από την υπουργό «εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ικανοποίησης του αιτήματος των ομάδων, γεγονός που θα έχει πληθώρα θετικών επιδράσεων συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στις μικρότερες κατηγορίες».

Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη των συλλόγων και σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο κ. Μαντάς κατέθεσε σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, ζητώντας να πραγματοποιηθεί οικονομική στήριξη των ομάδων μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι ομάδες και τα σωματεία ερασιτεχνικού αθλητισμού, κυρίως λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, για την οικονομική τους αυτοτέλεια «οι ερασιτεχνικές ομάδες στηρίζονται κυρίως στην πώληση εισιτηρίων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και χοροεσπερίδων οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και στις χορηγίες διαφημιστικού συνήθως χαρακτήρα». Δυστυχώς όμως όλες αυτές οι δυνατότητες έχουν πληγεί σημαντικά λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα «πάρα πολλοί σύλλογοι και σωματεία ερασιτεχνικού αθλητισμού, ειδικά της ελληνικής επαρχίας, να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, «μοναδική διέξοδος για τους περισσότερους συλλόγους αποτελεί η στήριξή τους από την πλευρά της πολιτείας». Για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα πολλών ομάδων για «κάλυψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των εξόδων μετακίνησης για τις επίσημες υποχρεώσεις τους», ενώ ταυτόχρονα ζητά να ενημερωθεί για τυχόν άλλες ενέργειες στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα (1) της Αναφοράς και (2) της Ερώτησης:

Αθήνα, 09/09/2020

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη

Θέμα: «Αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων Super League 2 και Football League»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στις τοπικές κοινωνίες της ελληνικής επικράτειας και ιδιαίτερα της επαρχίας, αναφορικά με το αίτημα μετατροπής της δεύτερης και της τρίτης εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου σε μία ενιαία κατηγορία, χωρισμένη σε δύο ομίλους, στους οποίους θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες των δυο προηγούμενων κατηγοριών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει κινηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων – Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ) που αγωνίζονται στην κατηγορία Football League καθώς και οι πρωταθλητές της Γ´ Εθνικής, ενώ έχει υπάρξει και σχετική πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

Με την παρούσα αναφορά σας διαβιβάζω ψήφισμα είκοσι (20) ποδοσφαιρικών ομάδων, με το οποίο αιτούνται τον καθορισμό από την πλευρά της πολιτείας αφενός του ύψους του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται από κάθε ΠΑΕ για συμμετοχή στη νέα ενιαία κατηγορία, και αφετέρου ενός δίκαιου τρόπου κατανομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επίσης παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, έτσι ώστε εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ικανοποίησης του αιτήματος των ομάδων, γεγονός που θα έχει πληθώρα θετικών επιδράσεων συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στις μικρότερες κατηγορίες.

Ο αναφέρων βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

Αθήνα, 09/09/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Στήριξη ομάδων και σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Η πρόσφατη κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε έχει οδηγήσει τόσο την κυβέρνηση, όσο και ολόκληρη την κοινωνία στην εφαρμογή και τήρηση πρωτοφανών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δυστυχώς η λήψη αυτών των απολύτως αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες και προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Ένας από τους τομείς που έχει πληγεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο τομέας του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ειδικότερα των ομάδων και των σωματείων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Είναι γεγονός ότι λόγω της φύσης τους, οι σύλλογοι ερασιτεχνικού αθλητισμού δεν διαθέτουν πολλούς τρόπους με τους οποίους να είναι σε θέση να διασφαλίσουν τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την λειτουργία τους. Έτσι μέχρι σήμερα αυτοί περιορίζονται κυρίως στην πώληση εισιτηρίων κατά την πραγματοποίηση των αγώνων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και χοροεσπερίδων οικονομικής ενίσχυσης του κάθε συλλόγου, καθώς και στη λήψη χορηγιών διαφημιστικού συνήθως χαρακτήρα.

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι τρόποι με τους οποίους τα σωματεία ήταν σε θέση να στηρίζονται οικονομικά, έχουν πλέον πληγεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αφενός η πραγματοποίηση αγώνων σε άδεια γήπεδα έχει μηδενίσει τα έσοδα τόσο από τα εισιτήρια, όσο και από τις χορηγίες, δεδομένου ότι η διαφημιστική προβολή χωρίς την παρουσία κοινού δεν έχει νόημα για τον διαφημιζόμενο. Και αφετέρου η απαγόρευση διοργάνωσης εκδηλώσεων λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αφαιρέσει και αυτή τη δυνατότητα οικονομικών εισροών στα ταμεία των ομάδων.

Σε αυτό το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πάρα πολλοί σύλλογοι και σωματεία ερασιτεχνικού αθλητισμού, ειδικά της ελληνικής επαρχίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα είναι προφανές ότι ελάχιστες ομάδες θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής τους στα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα, με αποτέλεσμα πολλά σωματεία να υποχρεώνονται να αναστείλουν ένα μέρος ή το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, μοναδική διέξοδος για τους περισσότερους συλλόγους αποτελεί η στήριξή τους από την πλευρά της πολιτείας και για τον λόγο αυτό ζητούν, εφόσον είναι εφικτό, την κάλυψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των εξόδων μετακίνησης για τις επίσημες υποχρεώσεις τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει τη συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα, φροντίζοντας για την κάλυψη από τις Περιφέρειες ή/και τους Δήμους των εξόδων μετακίνησης;
Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στηρίζεται μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί με ουσιαστικό τρόπο η βιωσιμότητα των συλλόγων και των σωματείων;

Ο ερωτών βουλευτής

Περικλής Π. Μαντάς
Βουλευτής Μεσσηνίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button