Οικονομία

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2019 – Ποιους αφορά

ιαμορφώνονται στο 13,33% από 20% σήμερα για την κύρια ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) αναφέρθηκε στη μείωση από 1η Ιανουαρίου 2019 των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια ασφάλιση, από το 20% στο 13,33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Παράλληλα, όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου προβλέπεται η επιδότηση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για την κύρια ασφάλιση σε μισθωτούς έως 25 ετών, δηλαδή θα επιδοτείται ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών του εργαζομένου. Το κονδύλι για την επιδότηση ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στο μέτρο της διαγραφής παλαιών οφειλών στα ταμεία, λόγω εύλογης αμφιβολίας εισφορών, για τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων. Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι που μπορούν να διαγράψουν αυτές τις οφειλές, είναι:

– Όσοι υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ, λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια.

– «Νέοι» ασφαλισμένοι (υπακτέοι στην υποχρεωτική ασφάλιση πρώτη φορά από την 1/1/1993 κι εφεξής) σε περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισής τους σε περισσότερους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας και απασχόλησης.

– Δημοσιογράφοι, «παλαιοί» ασφαλισμένοι (που υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση μέχρι 31/12/1992) προερχόμενους από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, οι οποίοι διατηρούσαν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και εξαιτίας αυτού κρίθηκαν υπακτέοι στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button