Αγροτικά

Μείωση δικαιωμάτων 5% το 2021 στο διετές μεταβατικό στάδιο ΚΑΠ

Από το 2021 θα ισχύσουν οι περικοπές των άµεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ, που για την Ελλάδα θα σηµάνει µία µείωση άμεσων ενισχύσεων της τάξεως του 5% (από 1,947 δις στα 1,856 δις ετησίως), σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Τη συγκεκριµένη περικοπή αναµένεται να απορροφήσουν όλα τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή η βασική, οι συνδεδεμένες, το πρασίνισμα, το Εθνικό Απόθεμα και η προσαύξηση δικαιωµάτων νεαρών αγροτών. Επιπλέον η αξία των δικαιωμάτων θα μειωθεί οριζόντια. Αυτό θα ισχύσει αν δεν αλλάξει κάτι στο Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο της ΕΕ όπου θα συμπεριλάβει τα χρήματα που θα δεσμευτούν για τη νέα ΚΑΠ, το οποίο θα αποφασιστεί µέσα στο χρόνο. Υπενθυμίζεται πως, σε σύγκριση με την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα θα λάβει 18,26 δις ευρώ για το σύνολο της ΚΑΠ. Στα 14,255 δις θα είναι ο προϋπολογισμός για τις άμεσες ενισχύσεις (μείον 5%) και στα 3,567 δις ο προϋπολογισμός για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (μείον 15%).

Να σημειωθεί εδώ πως το ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το µεταβατικό στάδιο της ΚΑΠ τον περασμένο Απρίλιο, προτείνει να μείνουν σταθερά τα χρήµατα για τα έτη 2021-2023, οπότε καμία από τις παραπάνω μειώσεις να μην λάβει χώρα. Μένει να φανεί αν θα συμφωνήσουν σε αυτό κράτη-μέλη και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button