Αγροτικά

Μείωση φτώχειας και αύξηση βιοκαλλιεργειών δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΚΑΠ

Μεταξύ του 2016 και του 2017, τα ποσοστά φτώχειας στις αγροτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν να μειώνονται, φθάνοντας το 24% το 2017. Την ίδια περίοδο οι περιοχές βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν στο 7%. Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα της τελευταίας επικαιροποίησης των δεικτών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίοι συμβάλλουν στην αξιολόγηση των επιδόσεών της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ΚΑΠ, έχουν επικαιροποιηθεί οι δείκτες που εμπλέκονται στο κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης (CMEF). Χρησιμοποιώντας 178 δείκτες και περισσότερους από 900 υποδείκτες, το πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει πόσο καλά λειτουργεί η ΚΑΠ για τους τρεις κύριους στόχους της:

  • βιώσιμη παραγωγή τροφίμων,
  • αειφόρος διαχείριση των φυσικών και
  • δράση για το κλίμα και την ισορροπημένη εδαφική ανάπτυξη.

Οι δείκτες παρουσίασαν θετικές εξελίξεις σε σχέση με την ΚΑΠ

Η μετάβαση προς μια ΚΑΠ προσανατολισμένη προς την αγορά συνεχίζεται, με τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ να διατηρούν ισχυρή απόδοση ύψους 137,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018. Αυτό συμβαίνει παρά τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής παρέμεινε θετικό, στα 21,7 δισ. Ευρώ το 2018.

Όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά φτώχειας μειώθηκαν κατά 2% μεταξύ 2016 και 2017 (από 26% σε 24%). Παράλληλα, το ποσοστό απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές αυξήθηκε κατά 2% την ίδια περίοδο, από 66% σε 68%.

Επιπλέον, το μερίδιο της περιοχής βιολογικής καλλιέργειας συνεχίζει να αυξάνεται στην ΕΕ. Το 2016, αντιπροσώπευε το 6,7% της συνολικής γεωργικής έκτασης, που ισοδυναμούσε με 11,9 εκατομμύρια εκτάρια. Το 2017, έφθασε το 7% της συνολικής γεωργικής έκτασης, αντιπροσωπεύοντας 12,6 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργούμενης έκτασης. Για παράδειγμα, η Αυστρία είναι το κράτος μέλος με το σημαντικότερο μερίδιο της περιοχής βιολογικής καλλιέργειας. Μεταξύ 2016 και 2017, το μερίδιό της αυξήθηκε κατά 2%, από 21% σε 23% της συνολικής καλλιεργητικής έκτασης.

Μέρος των μέτρων οικολογικού σχεδιασμού – στήριξης του εισοδήματος της ΚΑΠ για αγρότες που ακολουθούν συγκεκριμένες γεωργικές πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων – οι περιοχές οικολογικής εστίασης είναι περιοχές αρόσιμων γαιών που ωφελούν τη βιοποικιλότητα. Αυτές οι περιοχές έχουν αυξηθεί ελαφρά μεταξύ 2016 και 2017, από 11,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2016 σε 11,4 εκατομμύρια εκτάρια το 2017.

Τέλος, η πρόσφατη αύξηση των εκπομπών αμμωνίας από τη γεωργία επιβραδύνθηκε, σταθεροποιούμενη σε 3,61 εκατομμύρια τόνους το 2016, από 3,60 εκατομμύρια τόνους το 2015.

Περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα υπάρχουν στους πίνακες ελέγχου των δεικτών CMEF, οι οποίοι ενημερώθηκαν πρόσφατα για να επεξηγήσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των επιδόσεων βάσει των στόχων της ΚΑΠ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button