ΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Μεγάλη επιτυχία του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας στους 2ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Untitled-1


Την Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10-12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα οι 2οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης στους οποίους συμμετείχαν 25 σχολεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 160 μαθητές/τριες.

Οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στα εξής ρητορικά αγωνίσματα: 1. Διττοί λόγοι (αντιλογίες) Νέας και Αρχαίας Ελληνικής Γυμνασίων και Λυκείων, 2. Αυθόρμητος λόγος Νέας και Αρχαίας Ελληνικής Γυμνασίων και Λυκείων, 3. Προτρεπτικός λόγος Νέας και Αρχαίας Ελληνικής Γυμνασίων και Λυκείων, 4. Νοηματική ανάγνωση Νέας και Αρχαίας Ελληνικής Γυμνασίων και Λυκείων.

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου του ΓΕΛ Κυπαρισσίας Γκούγκλα Αθανασία κέρδισε το 1ο βραβείο στο ρητορικό αγώνισμα Προτρεπτικός Λόγος Λυκείου και της ζητήσαμε να μας περιγράψει την εμπειρία της.

Ποια η άποψή σου για τους ρητορικούς αγώνες;
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, θεωρώ πως το κάθε παιδί πρέπει να παίρνει μέρος σε κάτι τέτοιο. Είναι ο πολιτισμός μας και χρειάζεται να τον τιμούμε με τον τρόπο που αξίζει. Σημασία σε τέτοιου είδους αγώνες δεν έχει τόσο η νίκη, όσο η διαδρομή προς αυτήν. Ναι σίγουρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τη θέση που πήρα, αλλά περισσότερο τέρψη νιώθω για τη συμμετοχή μου. Όλα τα παιδιά ήμασταν πάρα πολύ καλά και θεωρώ πως όλοι αξίζαμε ένα βραβείο.
Πες μας για τη διαδικασία των αγώνων;
Στο προτρεπτικό λόγο που συμμετείχα εγώ ήταν μια διαδικασία χωρισμένη σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος ήταν οι προκριματικοί αγώνες κατά τη διάρκεια των οποίων μας έδωσαν μισή ώρα για να προετοιμάσουμε το θέμα < Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου > και στη συνέχεια έπρεπε να επιχειρηματολογήσουμε μπροστά στο κοινό μας. Το δεύτερο σκέλος ήταν οι τελικοί αγώνες και είχαν την ίδια ακριβώς διαδικασία με θέμα < Υπάρχω επειδή υπάρχουμε >. Η διάρκεια της ομιλίας μας έπρεπε να είναι έξι λεπτά.
Σταθοπούλου Δήμητρα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Είναι κάτι πολύ καλό για τα παιδιά και την εκπαίδευση. Είναι σημαντικοί οι αγώνες , τα παιδιά λένε τη γνώμη τους μπροστά σε ακροατήριο, δείχνουν το ταλέντο τους . Το ταξίδι της συμμετοχής είναι συναρπαστικό με μεγάλο ενδιαφέρον.
Βολονάκη Ελένη, Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι σημαντικοί οι αγώνες, συμμετέχει και η περιφέρεια και τους ενισχύουμε περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button