Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Μεγάλη συμμετοχή για την επέτειο της ιστορικής μάχης στο Μανιάκι [εικόνες]

Eορτάσθηκε όπως κάθε χρόνο, με τη δέουσα λαμπρότητα η επέτειος της Μάχης του Μανιακίου στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

«Είναι στιγμές, όπως η σημερινή, όπου όλοι θυμόμαστε την ιστορία μας, τους ήρωές μας, που μας έμαθαν για το σθένος και την ανιδιοτέλεια που πρέπει να δείχνουμε στον καθημερινό αγώνα για τον τόπο μας. Το ζητούμενο και σήμερα είναι να προσπαθούμε και να συμπορευόμαστε όλοι μαζί. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της ιστορικής Μάχης του Μανιακίου, στις Τοπικές Κοινότητες Μανιακίου και Φλεσσιάδος, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στα Ταμπούρια, στην Τοπική Κοινότητα Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Η τελετή συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, στην Τοπική Κοινότητα Μανιακίου, όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τους πανηγυρικούς της ημέρας εκφώνησαν ο Καθηγητής Γυμνασίου Μεθώνης Φιλόλογος Κωνσταντίνος Παπαδάκης και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτιστικών Αγαθών Νικόλαος Ζαχαριάς. Τη σκυτάλη πήραν μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Χώρας και Βλαχόπουλου, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματα, ενώ τα μέλη του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, κλείνοντας την εκδήλωση.

Η ηρωική Μάχη πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου του 1825 και έμεινε στην ιστορία, καθιστώντας τον Παπαφλέσσα και τους συμπολεμιστές του ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, που με ανδρεία και αυτοθυσία, πολέμησαν για την ελευθερία του υπόδουλου ελληνισμού, παροτρύνοντας όλους τους Έλληνες να συνεχίσουν μέχρι τέλους για την ελληνική απελευθέρωση.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Αντωνία Μπούζα, ο τέως Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων Πύλου-Νέστορος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας Παναγίωτης Πούπουζας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button