Τοπικά Νέα

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και του Χρήστου Κολώνα, που προέρχονται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, τα ΕΛ.ΠΕ αναζητούν εταίρους για τη σύσταση κοινοπραξιών πρωτίστως στις παραχωρήσεις όπου έχουν εξ ολοκλήρου τα δικαιώματα. Πρόκειται για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», αλλά και για το θαλάσσιο μπλοκ «10» – Κυπαρισσιακός Κόλπος.
Στο τελευταίο, τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ανακηρυχθεί «προτιμητέος επενδυτής».
Το μεγάλο κόστος ερευνών και εξορύξεων που έχει μπροστά της η εταιρεία, αφού συμμετέχει στην πλειονότητα των περιοχών που παραχωρήθηκαν στους προηγούμενους διεθνείς διαγωνισμούς, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις διάθεσης μεριδίων της.
Πηγές θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με επιχειρήσεις του κλάδου και ιδίως με κάποιες από αυτές που έχουν μπει στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας εξ αυτών των «παικτών» φέρεται να είναι η ισπανική Repsol. Με την τελευταία ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος έχει κοινοπραξία με ποσοστά από 50% η καθεμία στο θαλάσσιο «οικόπεδο» «Ιόνιο». Διαχειριστής είναι η Repsol. Η Repsol, επίσης με ποσοστό 60% έχει συστήσει κοινοπραξίες με την Energean Oil & Gas (40%) στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Τα ΕΛ.ΠΕ, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, βρίσκονται σε συζητήσεις πρωτίστως με τη Repsol, καθώς με την είσοδο των Ισπανών στις παραχωρήσεις «Άρτα – Πρέβεζα», «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και μπλοκ «10» τότε αποκτούν δικαιώματα έρευνας σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ελλάδας, μιας περιοχής πολλά υποσχόμενης ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Πηγές, επίσης, θέλουν τα ΕΛ.ΠΕ να έχουν βολιδοσκοπήσει και τους υπόλοιπους εταίρους τους, όπως τη γαλλική Total, την Edison και την ExxonMobil.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button