Αγροτικά

Μειωμένη προβλέπεται η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου

Κατά 22 % μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, σύμφωνα με ανάλυση των Coldiretti (Συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών), Unaprol (Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) και του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea. Στην πτώση συνετέλεσαν τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις (κυρίως στα νότια), αλλά και οι προσβολές από την Xylella fastidiosa. Έτσι, φέτος, η ιταλική παραγωγή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 287.000 τόνους (έναντι των 366.000 που είχε πέρυσι).

Το μεγαλύτερο πλήγμα το υφίσταται η περιοχή της Puglia ,όπου άλλωστε συγκεντρώνεται η μισή παραγωγή της χώρας, ενώ αναμένονται αυξήσεις σε κέντρο και βορρά.

Η εν λόγω έκθεση αναφέρεται και στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α (USDA) που κάνουν λόγο για ελαφρώς μειωμένη παγκόσμια παραγωγή στους 3.000.000 τόνους.

Η μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει έναν τομέα που έχει ήδη πληρώσει το τίμημα της υγειονομικής κρίσης τόσο λόγω της υπολειτουργίας της εστίασης -που αποτελεί σημαντική διέξοδο για το ιταλικό λάδι- όσο και λόγω των συνεπαγόμενων πρακτικών δυσκολιών που «πάνε πακέτο» με τα νέα μέτρα ασφαλείας στο χωράφι. Αυτό δηλώνει η Coldiretti, η οποία θεωρεί την αφθονία των ισπανικών αποθεμάτων ως σημαντική αιτία υπονόμευσης των τιμών. Εκτός των άλλων, η αγροτική ένωση εκφράζει την διαφωνία της σχετικά με τα «ατελή» συστήματα επισήμανσης (όπως το nutriscore), τα οποία, όπως τονίζει, αποτελούν πλήγμα για το ελαιόλαδο, αποκλείοντάς το, παραδόξως, από την κατηγορία των υγιεινών προϊόντων.

Πάντως, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ismea, Raffaele Borriello «ο τομέας του ελαιολάδου έχει αντισταθεί αρκετά στην υγειονομική κρίση, καθώς η αύξηση της ζήτησης στο λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εν μέρει το κλείσιμο της εστίασης». Κατά το πρώτο 6μηνο του 2020 οι κύριες χώρες-προορισμοί των ιταλικών εξαγωγών ήταν οι ΗΠΑ (+28%) και η Γαλλία (+42%).

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button