Γεύσεις

Μελομακάρονα – Μια διαφορετική συνταγή

Μερικοί τα προτιμούν κλασικά. Άλλοι πάλι ψάχνουν για πιο πειραγμένες εκδοχές, ακόμα και χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη. Ό,τι κι αν ζητάς τα μελομακάρονα είναι το χριστουγεννιάτικο γλυκό. Σύμφωνα με τις παραδόσεις η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» – επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Από το σαϊτ “εκκλησία λάϊν” σήμερα παρουσιάζουμε μια συνταγή – από τις πολλές εκδοχές. Τι θα χρειαστούμε:

Για το σιρόπι

660 γρ. μέλι
440 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
4 – 5 γαρίφαλα
2 – 3 ξυλάκια κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού

Για τη ζύμη

420 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι
120 γρ. κονιάκ
900 γρ. αλεύρι μαλακό
7 γρ. μαγειρική σόδα
8 γρ. μπέκιν πάουντερ

Για το πασπαλισμα

100 γρ. καρυδόψιχα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 4 – 5, λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα (που έχει ασπρίσει), ανακατεύοντας πλέον με το χέρι και όχι με το μίξερ.

Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, τη χωρίζουμε σε κομμάτια 30 γρ. (όσο ένα μεγάλο καρύδι). Δίνουμε σε κάθε μελομακάρονο ένα οβάλ σχήμα και το τοποθετούμε πάνω σε έναν τρίφτη στην πολύ ψιλή πλευρά του. Με το δείκτη μας πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο, δημιουργώντας ένα βαθούλωμα και στη συνέχεια ανασηκώνουμε ταυτόχρονα τις δύο πλευρές πιέζοντας ελαφρώς προς το κέντρο.

Το βαθούλωμα θα μας βοηθήσει να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μέλωμα.

Τα τοποθετούμε στη σειρά σε ένα αλάδωτο ταψί με το βαθούλωμα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βυθίζουμε κατευθείαν καυτά (2-3 τη φορά) μέσα στο κρύο σιρόπι για 2 – 3 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε.

Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και τα προσφέρουμε. Και του χρόνου.

Α.Χ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button