Κόσμος

Μεξικό: Συνελήφθη ο «Ελ Μάρο», αρχηγός του καρτέλ της Σάντα Ρόσα ντε Λίμα

Τη σύλληψη του Χοσέ Αντόνιο Γιέπες, γνωστού ως «Ελ Μάρο», ανακοίνωσαν την Κυριακή, οι αρχές στο Μεξικό.

Οι μεξικανικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι συνέλαβαν έναν διαβόητο αρχηγό του οποίου η συμμορία σκορπούσε τον τρόμο στο κεντρικό και βόρειο Μεξικό, τον Χοσέ Αντόνιο Γιέπες, γνωστό ως «Ελ Μάρο».


Ο Γιέπες, αρχηγός του καρτέλ της Σάντα Ρόσα ντε Λίμα, το οποίο είναι γνωστό για την κλοπή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου από διυλιστήριο, κατηγορείται για την αύξηση των εγκλημάτων στην πολιτεία αυτή, όπου δρουν βίαιες συμμορίες.

Η συμμορία είναι γνωστή για τις μάχες που έδινε για τον έλεγχο της περιοχής με το καρτέλ Χάλισκο, το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ο Γιέπες ήταν γνωστός για τις ασυνήθιστες μεθόδους ως αρχηγός συμμορίας καθώς συχνά πόσταρε βίντεο με καλέσματα, στα οποία έκανε επίκληση στο συναίσθημα των ακολούθων του. Σ’ ένα από αυτά που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, εμφανίζεται να κλαίει αφού είχαν συλληφθεί αρκετοί από τους ακολούθους του και τους συγγενείς του, ενώ σε άλλο απειλεί να ενωθεί με το καρτέλ Σιναλόα για να νικήσει το Χάλισκο.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην κεντρική πολιτεία Γκουαναχουάτο, ο Γιέπες συνελήφθη μαζί με πέντε άλλα άτομα μετά από ανθρωποκυνηγητό και κατηγορείται για την απαγωγή ενός επιχειρηματία.

Το καρτέλ Σάντα Ρόσα ντε Λίμα δεν είναι ένα καρτέλ ναρκωτικών, ωστόσο παραμένει το ίδιο ισχυρό, η βίαιη συμμορία ξεκίνησε από ένα μικρό αγροτικό χωριό στην πολιτεία Γκουαναχουάτο και έγινε γνωστό για τις κλοπές καυσίμων από αγωγούς και διυλιστήρια καθώς και για κλοπές εμπορευμάτων από τραίνα.

Η μάχη για τον έλεγχο της περιοχής με το καρτέλ Χάλισκο μετέτρεψε την πολιτεία, στην πιο βίαιη σε ολόκληρο το Μεξικό.

Η συμμορία της Σάντα Ρόσα προσπάθησε να δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών της στην τοπική κοινωνία της περιοχής, με το να τους δίνει μέρος από τα έσοδα από τις ληστείες. Ωστόσο από τη στιγμή που οι αγωγοί και τα τραίνα φρουρούνταν καλύτερα, η συμμορία στράφηκε σε εκβιασμούς και απαγωγές.

Πηγή: Associated Press

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button