ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Μεροκάματο 35 – 40 ευρώ για το μάζεμα της ελιάς συνιστά ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Δείτε τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Εν όψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου που πλησιάζει, και της έλλειψης εργατών που λόγω κορονοϊου και άλλων παραγόντων δεν βλέπουμε να υπάρξει έγκαιρα επάρκεια στο εργατικό δυναμικό.
Οι εργάτες που παρευρίσκονται ήδη (ψιθυρίζεται) το μεροκάματο θα υπερβεί κατά πολύ το έναντι των τελευταίων ετών.
Προτείνουμε στους συνάδελφους ελαιοπαραγωγούς να μην πανικοβληθούν και να μην υποκύψουν σε αυτές τις εκβιαστικές τιμές καθότι αρκετοί από αυτούς είναι χωρίς χαρτιά που σημαίνει ότι σε έλεγχο θα κοστίσει 10.500 ευρώ και δεύτερον δεν δέχονται να πληρωθούν με εργόσημο για να δικαιολογήσει ο παραγωγός έξοδα για μείωση του φορου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και πιστεύουμε ότι το μεροκάματο των 35—40 ευρώ είναι δίκαιο.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ τον Δήμο, τις τοπικές κοινότητες, και τους Συνεταιρισμούς να πάρουν θέση για το θέμα.
Το Δ.Σ

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Μήπως, λέω μήπως θα έπρεπε το λάδι να πουληθεί ακριβότερα και όχι να να μειωθουν τα εργατικά ? Και συστήνω στον αγροτικό σύλλογο να το σκεφτεί καλύτερα. Από την πλευρά μου προβλέπω οτι:1ον θα υπαρξει πολύ μεφαλη ανοδο στα εργατικά για μαύρα χωρίς εργοσημα (άρα λιγότερα αποδεικτικά για έξοδα στον παραγωγό). 2ον πιθανότατα να μη προλάβουν κάποιοι παραγωγοί να τα μαζέψουν στην ώρα τους και να έχουν χασούρα ως μονάδα αλλά και ως σύνολο όλη η Μεσσηνία. Και 3ον πες ότι φέτος θα μαζευτούν οι ελιές και θα εργαστούν οι εργάτες με λιγότερα, ποιος μας εγγυάται οτι θα έρθουν και του χρόνου? Όντως στην χώρα τους τα εργατικά είναι στα 20 ευρώ αλλά ποιος θα αφήσει την οικογένεια του για 30 και 40 ευρώ του εξωτερικού (για αυτους). μιλάμε για μια διαφορά της τάξεως των 500 ευρώ για μια τρίμηνη παραμονή στην Ελλάδα σε σχέση με τη χώρα τους , που πιθανότητα θα ξοδεψουν περισσότερα για την παραμονή τους μόνο στην Ελλάδα. Και ρωτάω, εσείς θα πηγαίνατε σε μια ξένη χώρα για μια ελάχιστη διαφορά στην τσεπι σας? Μάλλον όχι, οπότε του χρόνου χωρίς εργάτες ή τουλάχιστον χωρίς καλούς εργάτες! Τι θα κάνει ο παραγωγός τότε? Καλό είναι να σκεφτούμε μακροχρόνια και όχι μόνο για φέτος. Εγώ προτείνω να σκεφτουμε και να προσπαθησουμε να ανέβει η τιμή του λαδιού εκεί που αρμόζει (τουλάχιστον 4 ευρώ και λίγα λεω) με την ποιότητα που έχουμε και όχι να τα βάλουμε με τον φτωχό, γιατί ουσιαστικά το πρόβλημα είναι στη τιμή του λαδιού!!

  2. Δεν ξέρω που το μεροκάματο είναι 20 ευρώ, αλλά στο Πακιστάν των 250 εκατομμυρίων κατοίκων, το μεροκάματο πρεπει να είναι περίπου 1 ευρώ την ημέρα σε μέσο όρο. Αν κάνεις μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, πρακτορεία εύρεσεως εργασίας προσφέρουν εργασία γραφείου από 25 ευρώ την εβδομάδα. Εσύ μιλάς για εποχικούς Βαλκάνιους εργάτες. Εκεί, ίσως να παίρνουν 20 ευρώ την ημέρα, δεν γνωρίζω. Αλλά έχω μια απορία: τι θα κάνουμε για να ανέβει η τιμή στα 4 ευρώ, και ΓΙΑΤΙ δεν το είχαμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button