Τοπικά Νέα

Μεσσηνίας: ”Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος εγγυητές της νέας διαλεκτικής που θα αναπτυχθεί”

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ μίλησε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 για θέματα της επικαιρότητας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ μίλησε και για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, για τα ζητήματα όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι οργανικές θέσεις Εφημερίων, το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και για την ορκωμοσία στη νέα Βουλή και την δολοφονία της Αμερικανίδας Βιολόγου στην Κρήτη.

Ερωτηθείς για το αν μπαίνουμε σε μία νέα φάση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας ο Σεβασμιώτατος απάντησε: “θεωρώ ότι αυτές οι δύο συναντήσεις που γίνανε χθες και προχθές αποτελούν μία θετική εξέλιξη στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και επιβεβαιώνουνε και ως προς τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και ως προς τις δηλώσεις της κας Υπουργού Παιδείας μία πολιτική συνέπεια”.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος συμπλήρωσε πως ξεκινάει ένας διάλογος σε επίπεδο θεσμών και όχι προσωπικών συναντήσεων.

“Ο Πρωθυπουργός και ο Μακαριώτατος γίνονται εγγυητές αυτής της νέας διαλεκτικής που θα αναπτυχθεί μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας” πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι η προηγούμενη συζήτηση μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας είναι άκυρη.

“Η τελευταία Ιεραρχία απέρριψε ολόκληρη την συμφωνία και επιπλέον η μετά ταύτα δήλωση του κ. Υπουργού, ότι δεν προσέρχεται με όρους στον διάλογο που του πρότεινε η Ιεραρχία, σημαίνει ότι και από την μεριά της προηγουμένης Κυβερνήσεως, η συμφωνία αυτή έχει πλέον τελειώσει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

“Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και της κας Υπουργού δίνουν το πνεύμα μιας πολιτικής συνέπειας. Ήδη όλο το προηγούμενο εξάμηνο και ο Πρωθυπουργός ως Αρχηγός του κόμματος της Ν.Δ. αλλά και η κα Υπουργός Παιδείας ως βουλευτής του κόμματος είχαν δηλώσει ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, ότι δεν θα στηρίξουν κανένα καθεστώς αλλαγής της μισθοδοσίας των κληρικών και το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μπαίνουμε σε μία άλλη φάση” πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σε άλλο σημείο τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν όπως η Εκκλησιαστική εκπαίδευση, οι οργανικές θέσεις Εφημερίων και το μάθημα των Θρησκευτικών.

“Το θέμα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία μορφή συζήτησης εάν πρώτα δεν δημοσιευθούν και δεν δούμε ποιες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ απένταντι στις προσφυγές οι οποίες κατετέθησαν κατά των Προεδρικών Διαταγμάτων των αποφάσεων του κ. Γαβρόγλου” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

“Η παρούσα Κυβέρνηση και όταν ήταν στον χώρο της αντιπολίτευσης ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τις επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ καλό θετικό κλίμα με βασικές συνταγματικές και θεσμικές αρχές που μπορούμε να συζητήσουμε” σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Ο Σεβασμιώτατος ερωτηθείς για το αν υπάρχει ικανοποίηση στους κόλπους της Ιεραρχίας, απάντησε: “Αυτό είναι πλέον κοινή συνισταμένη μεταξύ των Ιεραρχών”.

Για την ορκωμοσία της νέας Βουλής ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: “τα θέματα αυτά τα οποία αφορούν την ορκωμοσία και την ορκοδoσία των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων είναι ατομικές επιλογές του καθενός. Υφίσταται αυτή την στιγμή ένα πλαίσιο που καθορίζει πως πρέπει να γίνει η ορκωμοσία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και της νέας Βουλής. Αυτό τηρείται, όποιος θέλει ορκίζεται, όποιος θέλει δεν ορκίζεται, η Εκκλησία δεν επιβάλλει σε κανέναν τίποτε”.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος σχολίασε την στυγερή δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου στην Κρήτη υπογραμμίζοντας πως “δεν είναι ευχάριστο, δεν κάτι το οποίο μπορεί να χαρακτηρίζει την ιδιοπροσωπεία του Έλληνος και προπαντώς των λεβέντων της Κρήτης. Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό, πήρε θέση, το καταδίκασε αλλά πρέπει κάπως να στηριχθεί και η οικογένεια του κληρικού αλλά και κάθε οικογένεια η οποία δοκιμάζεται από τέτοιου είδους ενέργειες”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button