Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Ο τουρισμός σε… καραντίνα

Αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή καταστροφή οι επιχειρήσεις του κλάδου

Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει σε… καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες να βλέπουν «πάγωμα» στις κρατήσεις και ακυρώσεις για τους επόμενους δύο μήνες, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κώστας Μαρινάκος μίλησε για τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό της  Πελοποννήσου, στην εκπομπή «Κάθε Μέρα Ελλάδα «της ΕΡΤ3 και στην δημοσιογράφο Θάλεια Ζαγναφέρη. Ο κ. Μαρινάκος είπε ότι «με την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η περίοδος Μαρτίου – Απριλίου, θεωρείται για την Πελοπόννησο, μία σαιζόν με συσσωρευμένες ζημίες. Ο κ. Μαρινάκος είπε ότι «με την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η περίοδος Μαρτίου – Απριλίου, θεωρείται για την Πελοπόννησο, μία σαιζόν με συσσωρευμένες ζημίες.

Επίσης, οι προβλέψεις για τη θερινή σαιζόν είναι δυσοίωνες, οι tour operators έχουν αναστείλει τις πληρωμές, οι αεροπορικές εταιρείες δύσκολα θα ανακάμψουν, η κρατούσα ασφυξία ρευστότητας στην αγορά, η μη πραγματοποίηση κρατήσεων και η διαρκής αύξηση των ακυρώσεων, οδηγούμεθα σε ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί με παντελή εξαφάνιση σχεδόν την φετινή τουριστική σαιζόν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στην εφημερίδα “Θάρρος” της Μεσσηνίας ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας, Νομικός/Οικονομολόγος, μόνο το τρίμηνο αυτό η Μεσσηνία υπολογίζεται να χάσει 550.000 περίπου χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Με ένα μέσο όρο 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση απομειώνουν το «μεσσηνιακό τουριστικό εισόδημα» κατά 27.500.000 ευρώ ή 174 ευρώ περίπου ανά κάτοικο.

Το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, ακόμα και οι αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ακόμα απώλεια της τάξης του 50% περίπου, δηλαδή 840.000 (αντί 1.675.000 διανυκτερεύσεις). Με ένα μέσο όρο 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση απομειώνεται το «μεσσηνιακό τουριστικό εισόδημα» κατά 67.200.000 ευρώ ή 420 ευρώ περίπου ανά κάτοικο.

Και δυστυχώς, αυτό, ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, όπου ο τουρισμός είναι «μονοκαλλιέργεια» (μαζί με τη συμπληρωματική αγορά, εστίαση – εμπόριο – διαχείριση ακίνητης περιουσίας – τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία), σημαίνει πολύ περισσότερα. Όταν σε μια κακή ελαιοκομική χρονιά γίνεται λόγος για φτωχή κίνηση της μεσσηνιακής αγοράς (το «γεωργικό εισόδημά» της ανέρχεται μόλις στο 11% του συνολικού της εισοδήματος), μπορεί κανείς να υπολογίσει τι σημαίνει να χάσει όχι 3-4-5%, αλλά τουλάχιστον 20% του «νομαρχιακού εισοδήματος» (τουρισμός με συμπληρωματική αγορά κ.τ.λ). Μάλιστα, για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, που αναμένεται παγκόσμια τουριστική ύφεση.

Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης υπήρχε τουλάχιστον αξιοσημείωτη και αυξανόμενη τουριστική κίνηση…

Με τους πίνακες που δημιουργήσαμε και παραθέτουμε μπορεί να κάνει κανείς και τους δικούς του υπολογισμούς και προβλέψεις.

Βεβαίως, δεν είναι δυνατό, χωρίς τα τελικά στατιστικά στοιχεία που θα καταγραφούν τους επόμενους μήνες, να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί. Οι αριθμοί θα μιλήσουν στο τέλος… Είναι, όμως, περισσότερο από βέβαιο ότι οικονομική-υγειονομική κρίση θα δοκιμάσει τους τζίρους όλων σχεδόν των μεσσηνιακών επιχειρήσεων, τη φοροδοτική ικανότητα, την απασχόληση και τις αμοιβές των απασχολουμένων. Ακόμα και από οικονομικής μόνο άποψης να θελήσει κανείς να δει τη νέα πραγματικότητα, η οικονομική επιστήμη είναι κοινωνική επιστήμη…

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button