Αγροτικά

Μεταβατική περίοδο για την νέα ΚΑΠ έως το 2022 ζητούν οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε.

Μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην παρούσα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αυτή που θα ισχύσει μετά το 2020, η οποία θα καλύπτει και το έτος 2022, ζήτησαν πολλές αντιπροσωπείες κρατών μελών κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά την διάρκεια ανταλλαγής απόψεων μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεών της για μεταβατικούς κανόνες σχετικά με την ΚΑΠ, τις οποίες ενέκρινε στις 31 Οκτωβρίου, με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας και της συνέχειας κατά τη χορήγηση στήριξης στους ευρωπαίους γεωργούς κατά το έτος 2021, και στη συνέχιση της μεταφοράς κονδυλίων μεταξύ των πυλώνων κατά το έτος 2020.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόταση για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) το 2021, πολλές αντιπροσωπίες τάχθηκαν υπέρ μιας μακρύτερης μεταβατικής περιόδου που θα καλύπτει επίσης το έτος 2022, ενώ ορισμένες αντιπροσωπίες ζήτησαν επίσης να συμπεριληφθούν στις διατάξεις αυτές η υφιστάμενη μεταβατική εθνική ενίσχυση.

Επισημαίνεται πως η εν λόγω πρόταση αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία για το οικονομικό έτος 2021, καθώς και την ευελιξία μεταξύ πυλώνων για το έτος 2020. Για το σκοπό αυτό, τροποποιεί τους κανονισμούς για τις οριζόντιες και τις άμεσες ενισχύσεις.

Επίσης, η δεύτερη πρόταση προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για το έτος 2021 και τροποποιεί και τις τέσσερις βασικές πράξεις (άμεσες ενισχύσεις, κοινή οργάνωση αγοράς, ανάπτυξη της υπαίθρου και οριζόντιες ρυθμίσεις), καθώς και τους κανονισμούς 228/2013 και 229/2013 σχετικά με ειδικά μέτρα για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ε.Ε. και τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στην ελιά ζήτησε ο Βορίδης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα Αραχωβίτη

Αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τις ζημιές στην ελιά από την κλιματική αλλαγή και το γλοιοσπόριο ζήτησε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” σήμερα, μετά τον δάκο και το γλοιοσπόριο, είναι ορατό το ενδεχόμενο να “καραδοκεί” και το κυκλοκόνιο! Υπάρχει, λοιπόν, η αναγκαιότητα κάλυψης των ελαιοδέντρων αμέσως μετά τη συγκομιδή και το κλάδεμα με χαλκούχα σκευάσματα και άλλα μυκητοκτόνα.

Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας εξαιτίας των έκτακτων, ακραίων καιρικών φαινομένων σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Αντίστοιχο αίτημα είχε καταθέσει πάνω από μία φορά και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, χωρίς να εισακουστεί από την Κομισιόν.

«Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να αφανίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά», υπογράμμισε ο υπουργός και κάλεσε την Επιτροπή να συνεκτιμήσει τα δεδομένα και να εξετάσει εναλλακτικές ενίσχυσης του τομέα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, σύμφωνα με παρέμβαση που έκανε συγκεκριμένα χθες, στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button