ΑγροτικάΠελοπόννησος

Μετακινήσεις αγροτών: Τα 3 χαρτιά που πρέπει να έχετε μαζί σας

«Οι βεβαιώσεις μετακίνησης πλέον είναι σε νέο έντυπο, το οποίο έχει ισχύ υποχρεωτικά από 19 Φεβρουαρίου»

Τρία χαρτιά αντικαθιστούν τα χαρτιά που ίσχυαν μέχρι την Παρασεκυή στη μετακίνηση των αγροτών, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του τρέχοντος μηνός.

Τόσο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και οι ετεροεπαγγελματίες καλούνται να κάνουν χρήση των συγκεκριμένων εγγράφων για τον εαυτό τους, ενώ σε περίπτωση που θα είναι μαζί τους η σύζυγος ή ο σύζυγος θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με υπεύθυνη δήλωση, εκτυπωμένη από το forma.gov.gr.

Αναλυτικότερα, μέσω των λογιστών τους, οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) μπορούν να εφοδιάζονται με τα νέα αυτά έγγραφα….

Συγκεκριμένα, το νέο έντυπο είναι η Βεβαίωση Κίνησης Αυτοαπασχολούμενου (χωρίς εργοδότη) – Ελεύθερο Επαγγελματία – Επιτηδευματία. Πρόκειται ουσιαστικά για νέο έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης. Το έντυπο μετακίνησης, λοιπόν, εκδίδεται από το forma.gov.gr. Είναι η γνωστή βεβαίωση τύπου Α. Σε ό,τι αφορά τον ιδιοκτήτη της εκμετάλλευσης, μαζί με το έντυπο της μετακίνησης θα πρέπει παράλληλα να κρατάει και τα έντυπα της “προσωποποιημένης πληροφόρησης” που είναι τα εξής δύο: “Στοιχεία φυσικού προσώπου” και “Στοιχεία επιχείρησης”…

Όλα εκδίδονται από τα λογιστικά γραφεία, με εξαίρεση τη βεβαίωση τύπου Α’ που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την τυπώσει από τον υπολογιστή στο σπίτι του, μπαίνοντας στο forma.gov.gr ή βεβαίως να το ζητήσει και αυτό συμπληρωμένο μέσω “Εργάνης” από το λογιστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται.

Για τους εργάτες γης υπάρχει ειδική βεβαίωση για ασφαλισμένους με εργόσημο και αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον αγρότη, ούτως ώστε να έχει μαζί του εργάτη, μη μέλος της οικογένειας και ως μέλος της οικογένειας εννοείται ο συγγενής πρώτου βαθμού…

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχουν οι αγρότες μαζί τους (παρότι στην παρούσα φάση δεν τους ζητούνται) και τα δικαιολογητικά του ΟΣΔΕ, όπου φαίνονται οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν, τιμολόγια ελαιουργείων και κάθε στοιχείο που θα μπορούσαν να δείξουν σε έναν αστυνομικό έλεγχο, ώστε να αποδείξουν ότι είναι αγρότες και μεταβαίνουν στην περιουσία τους για την εκτέλεση των αγροτικών τους εργασιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button