Αγροτικά

«Μεταναστεύουν» οι μετανάστες και οι παραγωγοί δεν βρίσκουν εργάτες για τα χτήματα!

Mετανάστες … οι μετανάστες που είχαν βρει στη χώρα μας τη γη της επαγγελίας, καθώς η κρίση, οδηγεί πολλούς, στην αναζήτηση δουλειάς και ενός καλύτερου αύριο, σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Αυτοί που φαίνεται πως… εγκαταλείπουν κατά κύματα, είναι οι Αλβανοί, καθώς μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα -στις αρχές της δεκαετίας του 1990- σχεδόν 1,5 σχεδόν εκατομμύριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να είναι για πάρα πολλούς, η… εύκολη λύση. Αυτό, άλλωστε τότε, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης στον κόσμο και με διαφορά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό. Τα εργοτάξια της χώρας μας και η γη, μαζί με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πρόσφεραν δουλειές και πολλαπλάσιους μισθούς συγκριτικά με την Αλβανία, κι έτσι, το 2010 έφταναν να ζουν στην Ελλάδα 677.000 Αλβανοί –περίπου τα τρία τέταρτα όλων των μεταναστών της χώρας των σχεδόν 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Όσο κι αν ωφελήθηκαν όμως, την περίοδο των «παχιών αγελάδων», τόσο επλήγησαν από την εδραιωμένη ύφεση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, να ψάχνουν άλλες πολιτείες και πάρα πολλοί, να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αφού οι διαφορές πια, δεν είναι μεγάλες. Σύμφωνα μάλιστα με αλβανική έρευνα, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 το ένα πέμπτο των Αλβανών που ζούσαν στην Ελλάδα, περίπου 180.000 άνθρωποι, φέρεται να επέστρεψαν στη χώρα τους, με το κύμα αυτό να λαμβάνει διαστάσεις… τσουνάμι, στην εποχή των μνημονίων, των μέτρων, της λιτότητας και φυσικά, της τεράστιας -σε πραγματικά ποσοστά και όχι με βάση τους ψυχρούς αριθμούς- ανεργίας.

ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΝΑ… ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ

Ενδεικτική της κατάστασης και προφανώς ικανή να αποδείξει του λόγου το αληθές, η εικόνα τον τελευταίο καιρό και ειδικά φέτος, στην παραγωγή της Μεσσηνίας, η οποία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, με τη συγκομιδή του ελαιολάδου, να ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, λόγω και της έλλειψης εργατικών χεριών. Άλλωστε, στην… παράταση αυτή, όπως παραδέχθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι παραγωγοί, δεν έβρισκαν εργάτες να μαζέψουν τις ελιές τους. «Φέτος, για πρώτη φορά σε όλη τη Μεσσηνία, από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, ειδικά οι αλλοδαποί, ήταν περιορισμένο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκομιδή», δήλωσε ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα, πως πολύ σημαντικό ήταν το γεγονός των χαμηλών αποδόσεων του καρπού, μέχρι τον Δεκέμβριο και οι διαρκείς βροχοπτώσεις. Στην ίδια κατεύθυνση και οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας, οι οποίες ειδικά αυτήν την περίοδο, με αφορμή την ελαιοσυγκομιδή, εστίασαν στους παράνομους μετανάστες, συλλαμβάνουν και απελαύνοντας πολλούς από αυτούς.

ΚΑΛΗ ΦΕΤΟΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Ως προς την παραγωγή πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως φέτος, μετά την κακή περσινή χρονιά, οι ποσότητες, αλλά και η ποιότητα του προϊόντος, ήταν πολύ καλές, σε όλο το νομό. «Η εικόνα που έχουμε ως τώρα για την ποιότητα, είναι πως παραμένει άριστη σε χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ήταν πράγματι, μια καλή χρονιά και σε επίπεδο παραγωγής και ποιοτικά, αφού δεν είχαμε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές», δήλωσε καταληκτικά ο Γιάννης Κυριακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button