Αγροτικά

Μεταξύ “Γιώργου” και “Χρήστου” οι τιμές της αγοράς

Με αφορμή τα άρθρα: Εντάθηκαν οι πιέσεις στην αγορά ελαιολάδου (05/03/2018) και Μεσσηνία: Στα 3,15 € η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (19/03/2018, αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας), λάβαμε στο olivenews.gr δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Τις δημοσιεύουμε και τις σχολιάζουμε, γιατί το φαινόμενο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη σημασία.



Ας δούμε τι συμβαίνει στην αγορά εφέτος (2017/18) και ιδίως πρόσφατα.

Οι τιμές, αφού έφτασαν, σε μια κορύφωση μετά τα μέσα Ιανουαρίου άρχισαν να υποχωρούν διολισθαίνοντας με ήπιο ρυθμό, όχι να κατρακυλούν.

Το κακό είναι ότι στην εποχή της ανόδου και της κορύφωσης ορισμένοι “παράγοντες” και ΜΜΕ  καλλιέργησαν την ψεύτικη υπεραισιοδοξία ότι η άνοδος θα είναι συνεχής. Έτσι, μπλοκάρουν την αγορά και αποτρέπουν τους παραγωγούς να πουλήσουν γιατί τους πιστεύουν και περιμένουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Αλλά και όταν άρχισαν οι τιμές να μειώνονται επέμειναν με μία επίσης λαθεμένη αρθρογραφία : «κρατήστε τα λάδια σας και μην πουλάτε».

Η υποχώρηση των τιμών δεν οφείλεται σε κάποια «συνωμοσία», αλλά σε συγκεκριμένους λόγους:

– Η Τυνησία έχει μια πολύ μεγάλη παραγωγή περί τους 300 χιλ. τόνους και μάλιστα σε πολύ καλή ποιότητα. Τα σχεδιαγράμματα του IOC αποδεικνύουν τις σχέσεις τιμών μεταξύτων διαφόρων χωρών. Για να διώξει αυτές τις ποσότητες από αρχές 2018 μειώνει τις τιμές της.

– Η Ιταλία έχει και αυτή μεγαλύτερη παραγωγή, άρα μικρότερες ανάγκες σε εισαγωγές σε σύγκριση με πέρυσι (2016/17)

– Η Ισπανία ξεπέρασε τους 1,2 εκατομμύρια τόνους, με πολλά προβλήματα ποιότητας. Άρα θα έπρεπε να σπρώξει στην αγορά και να πουλήσει προβληματικές ποσότητες, άρα θα έπρεπε να ρίξει τις τιμές. Οι βροχές αυτής της εποχής δεν αυξάνουν τη φετινή παραγωγή,, αλλά γεννούν αισιοδοξία για την επόμενη.

– Η Τουρκία πουλάει συνεχώς, εφοδιάζοντας Ιταλία και Ισπανία.

– Η Ελλάδα είχε (έχει) μια σπάνια εξαιρετική χρονιά με συνδυασμό αυξημένης ποσότητας και υψηλής ποιότητας, ιδίως σε Πελοπόννησο και Κεντρική Ελλάδα (αν και εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τα ελαιοποιήσιμα ψιλά μεγέθη των επιτραπέζιων ελιών). Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αυτό το πλεονέκτημα αδυνατούμε να το αξιοποιήσουμε.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση (ζήτηση) παγκόσμια αλλά και στη Μεσόγειο μειώθηκε. Το -10% της Ισπανίας (υπέρ των σπορελαίων) ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 40.000 τόνων ελαιολάδου.

Αυτά, κ. “Γιώργο”, είναι δεδομένα που δεν αμφισβητούνται. Αν θέλετε να πιστεύετε αυτούς που σας καλοπιάνουν γράφοντας ευχάριστα πράγματα (ότι οι τιμές ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν) για να πουλάνε φύλλα και επισκεψιμότητα στα site τους, μην παραπονιέστε γιατί οι τιμές πέφτουν.

Έρχομαι τώρα στον κ. “Χρήστο” με την ανάλυση του οποίου επίσης διαφωνώ. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ των τιμών χονδρικής, σε βυτίο ex-factory, που είναι δεδομένες, συγκρίσιμες και αυτές λαμβάνουμε υπ’ όψη. Οι τιμές για μικροποσότητες κατ’ ευθείαν από τους ελαιοπαραγωγούς δεν είναι χαρακτηριστικές γιατί μπορεί να τύχει να είναι αφύσικα υψηλές, είτε -συνήθως- αφύσικα χαμηλές, κυρίως γιατί ο μικρός παραγωγός δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το προϊόν του (να γιατί χρειάζονται οι συνεταιρισμοί).

Σήμερα, τιμή 3,15 είναι χαμηλή, δεν υπάρχει. Οι τιμές του έξτρα κυμαίνονται από 3,20 έως 3,35 (μιλάμε πάντα για βυτίο) και 2,40 το βιομηχανικό χωρίς πραγματική ζήτηση. Οι τιμές έχουν υπερ-συμπιεστεί λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι πολλοί παραγωγοί όταν έπρεπε δεν πούλαγαν (αυτό για τον κ. “Γιώργο”) και τώρα γύρισαν στο όσο – όσο.

Επίσης δεν θεωρώ λογικό να πέσουν οι τιμές των έξτρα κάτω από τα 3 €. Οι πολύ μικρές διακυμάνσεις είναι αναμενόμενες αλλά, προσωπικά, περιθώρια για άλλη πτώση δεν βλέπω. Αυτά μέχρι την ανθοφορία που θα δείξει τις διαθέσεις της 2018/19. Γιαυτό τελείωσα το επίμαχο άρθρο γράφοντας ότι «Η ελαιοκομική χρονιά 2017/18 έχει δρόμο μπροστά της ».

—————-

Επανέρχομαι στον “Γιώργος”, ο οποίος μου απευθύνει μια βαρύτατη κατηγορία (πιο βαρειά δε γίνεται) ότι γράφω “με σκοπιμότητα και μάλλον με προσωπικά οφέλη”. Γιατί; Επειδή –κατά τη γνώμη του- το άρθρο είναι απαράδεκτο, σκορπάει τρομολαγνεία για να φοβίσει τους αγρότες, να μειωθούν οι τιμές υπέρ των κερδοσκόπων και των εμπόρων, να πανικοβάλλει την αγορά κ.ο.κ.

Με πολύ, λοιπόν, θλίψη αλλά και αγάπη συνάμα θέλω, “Γιώργο”, (μου επιτρέπεις τον ενικό) να σου πω τα εξής:

1. Κανένας δεν εμπόδισε την Ελλάδα να βελτιώσει το ελαιόλαδό της, να το τυποποιήσει, να το εξάγει για να εισπράξει τις πιο υψηλές τιμές που υπάρχουν από Αμερική έως την Ιαπωνία. Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι ποικιλίες των ελιών της το επιτρέπουν. Δεν αρκεί, όμως, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Επιπλέον, τα τελευταία 38 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδωσε, στην Ελλάδα, μόνο για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, 35 δισ. € για να πετύχει αυτούς τους στόχους. Το ερώτημα γιατί δεν τους πέτυχε και ποιοι ευθύνονται, παραμένει ανοιχτό.

2. Κανένας δεν εμπόδισε τους Έλληνες παραγωγούς να οργανωθούν σε συνεταιρισμούς, ώστε να διαπραγματευτούν σοβαρά, όπως κάνουν οι Ισπανοί συνάδελφοί τους (εκατοντάδες) χιλιάδες τόνους. Το γιατί απέτυχαν και βρίσκονται στη σημερινή κατάσταση είναι ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό.

3. Μονίμως κάνουν πολλοί το λάθος να βλέπουν μόνο τις τιμές και να θέλουν όλοι να πουλήσουν όλο τους το λάδι τη στιγμή της κορύφωσης. Αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Η εξίσωση της μεγιστοποίησης του καθαρού εισοδήματος που πρέπει κάποιος να έχει στόχο είναι: αυξάνω την ποσότητα της παραγωγής μου (έτσι μειώνω και το ανά κιλό κόστος), βελτιώνω την ποιότητα για να διεκδικήσω καλύτερη τιμή, πουλάω σταδιακά, όταν ανεβαίνουν οι τιμές και όχι όταν πέφτουν, αποθηκεύω το λάδι σωστά (άρα όχι σπίτι) για να αυξήσω τη διατηρησιμότητά του

………………………..

ΥΓ Τον “Γιώργο” και τον “Χρήστο” δεν τους γνωρίζω. Αυτά είναι τα καλά και τα κακά του διαδίκτυου. Έγραψα τόσο εκτεταμένη απάνηση επειδή οι δύο αυτές προσεγγίσεις δείχνουν πόσο αποκλίνουσες απόψεις κυκλοφορούν, αλλά ειδικά του “Γιώργου” πόσο πολύ είναι διαδεδομένες και όχι μόνο εφέτος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button