Αγροτικά

Μετράει ζημιές αλλά και κέρδη η ελαιοκαλλιέργεια στην Ισπανία από το φαινόμενο Φιλομένα

Το φαινόμενο «Φιλομένα» δεν άφησε ανεπηρέαστες τις καλλιέργειες της Ισπανίας. Μέσα σε 3 ημέρες οι περιφέρειες της Andalucía, Castilla- La Mancha, Aragón και Cataluña επλήγησαν από τη χιονοθύελλα και τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα καθώς η Ισπανία ακόμη καταγράφει ζημιές αλλά και κέρδη για τις ελιές και το λάδι της.

Στο μεγαλύτερο μέρος των ελαιώνων η συγκομιδή είχε ήδη ολοκληρωθεί και μόλις το 20% της φετινής εσοδείας εκτέθηκε απροστάτευτο στον έντονο χιονιά με αποτέλεσμα αυτό το λάδι αναμφίβολα να βγει λαμπάντε με τελικό προορισμό τις ραφιναρίες.

Παρόλα αυτά, ο ισολογισμός μάλλον θα είναι κερδοφόρος καθώς η επίδραση της Φιλομένα αποδεικνύεται περισσότερο θετική παρά αρνητική για τις ελαιοκαλλιέργειες. Το μυστικό βρίσκεται στους ταμιευτήρες με τους οποίους οι Ισπανοί συγκεντρώνουν το νερό της βροχής -φυσικά, και του χιονιού-  και οι οποίοι είχαν αδειάσει από την ανομβρία των δύο τελευταίων ετών. Τώρα, λοιπόν, το χιόνι και οι βροχοπτώσεις γέμισαν τους ταμιευτήρες εξασφαλίζοντας άφθονο νερό για άρδευση εν όψει της επόμενης συγκομιδής 2021/22, άρα  περισσότερο ευεργέτησαν παρά καταπόνησαν τους ελαιώνες.*

Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου, στην αγορά παρατηρείται μεγάλη σταθερότητα με τις τιμές του λαμπάντε μεταξύ 1,92-1,95€/κιλό. Τα κοινά παρθένα της προηγούμενης χρονιάς, των οποίων οι τιμές κυμαίνονταν στα 2,00€/κιλό έχουν εξαντληθεί από την αγορά, με τα νέα πλέον παρθένα να βρίσκονται υψηλότερα στην τιμή του 2,30€/κιλό και πάνω. Τέλος, η τιμή για το έξτρα παρθένο παραμένει επίσης σταθερή στο 2,60€/κιλό. Σύμφωνα με την Olimerca, οι τρέχουσες τιμές θα πρέπει να διατηρηθούν καθώς ικανοποιούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από τους παραγωγούς έως τη βιομηχανία τυποποίησης συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της εξαιρετικής πορείας των ισπανικών εξαγωγών.

* βλέπε επίσης το κεφάλαιο για την Ισπανία της κας Δήμητρας Αλιέως στην Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, σελ 595-608

 

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button