Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΕκπαίδευσηΤοπικά Νέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στην Πύλο

Σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο φετινός Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε Μάρτιο σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Στην εκδήλωση, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στον Γάλλο Φιλέλληνα Δημοσιογράφο Ρενέ Πυώ, συμμετείχαν μαθητές από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο Μαραθώνιος έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στην οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, όπου φιλοξενείται η έκθεση της συλλογής χαρακτικών του Ρενέ Πυώ.

Μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Ρενέ Πυώ με τίτλο “Ας επιστρέψουμε στην Ελλάδα”, τα παιδιά ξεδίπλωσαν το πολύγλωσσο ταλέντο τους και καταχειροκροτήθηκαν από το συγκινημένο κοινό που τους παρακολουθούσε. Σημαντική ήταν η συμβολή των μελών της οργανωτικής επιτροπής και καθηγητών της γαλλικής γλώσσας Μυρσίνης Σπανού, Αριστοξένης Καδή και Κυριάκου Καμπάδαη, καθώς και της συντονίστριας της εκδήλωσης Χριστίνας Πόπορη, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης εμψύχωναν τα παιδιά στην παρθενική τους ανάγνωση μπροστά σε κοινό.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης χαιρετίζοντας την εκδήλωση δήλωσε πως θα είναι πάντα δίπλα σε όλους όσους προσπαθούν, μέσω πολιτισμικών δράσεων, να αναπτύξουν και να προβάλλουν την παιδεία και τον πολιτισμό στον τόπο μας. «Χαίρομαι γιατί μέσα από τη σημερινή εκδήλωση φαίνεται για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον του Δήμου μας και άρα του τόπου μας για τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια.» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους Μαραθώνιους Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Δήμο μας τον Μάρτιο του 2018, με διοργανωτή το Δήμο Πύλου-Νέστορος, δίνοντας κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε γαλλομαθείς και γαλλόφωνους να αναγνώσουν κείμενα από διάσημα συγγράμματα Γάλλων λογοτεχνών, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε από το 2015 σε διάφορες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας και πραγματοποιείται από γαλλόφωνους, που ζουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, σπουδών, με αναγνώσεις έργων γαλλόφωνων συγγραφέων ή μεταφράσεων Ελλήνων συγγραφέων στα Γαλλικά. Έτσι, σχηματίζεται κάθε χρόνο μια «αλυσίδα» μαραθωνίων ανάγνωσης, η οποία καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Όλοι οι μαραθώνιοι αρχίζουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της γαλλικής ως μιας ευρέως διαδεδομένης γλώσσας στην Ελλάδα, την οποία οι Έλληνες ομιλούν όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο. Μιας γλώσσας, η οποία ενέπνευσε και εμπνέει τόσους λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνούς ακτινοβολίας και επικοινωνίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως εργαλείο έκφρασης από επιστήμονες, διατηρώντας τη ζωντάνια της και χρησιμεύοντας πλέον σήμερα στην παραγωγή νέας γνώσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button