Αγροτικά

Με κύμα αγορών άνοιξε το 2018 για το ελαιόλαδο

Αναθερµαίνεται, µετά την ανάπαυλα των εορτών, η εγχώρια αγορά ελαιολάδου, µε τις εµπορικές πράξεις που πραγµατοποιούνται αυτό το διάστηµα σε παραγωγικές περιοχές-κλειδιά της χώρας να φέρνουν τις τιµές κοντά στα 4 ευρώ.

των Γ. Αργυρίου, Ν. Τζώρτζη, Γ. Σάρρου, Γ. Τσατσάκη στο ypaithros.gr

Παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την έντονη κινητικότητα, µεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι σηµαντικές ποσότητες, τις οποίες οι παραγωγοί ήταν απρόθυµοι, λόγω φορολογίας, να τιµολογήσουν εντός του 2017, «βρήκαν» τις τελευταίες µέρες τον δρόµο προς την αγορά. Στη Λακωνία, οι τιµές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φτάνουν µέχρι και τα 3,85 λεπτά το κιλό και στα ίδια επίπεδα για οξύτητα έως 0,3 κινούνται στη Σητεία της Κρήτης, την ώρα που στη Δυτική Ελλάδα κυµαίνονται στην περιοχή των 3,50- 3,60 ευρώ το κιλό. «Από 3,75 έως 3,85 ευρώ το κιλό πωλούνται ποσότητες από τη Νεάπολη µέχρι τους Μολάους αυτό το διάστηµα», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, Νίκος Γραµµατικάκης, προσθέτοντας ότι στις υπόλοιπες περιοχές οι τιµές βρίσκονται περίπου 10 λεπτά πιο κάτω.

Πάνω η παραγωγή στη Μεσσηνία

Αρκετοί παραγωγοί της Πελοποννήσου πιστεύουν ότι το 2018 µπορεί να αποδειχτεί χρονιά που θα καλύψει τις ζηµιές που άφησε πίσω του το 2017. «Αυτήν τη στιγµή, το µόνο που µπορεί να γίνει είναι εκτιµήσεις, αφού αυτήν τη χρονιά άργησε πολύ να ξεκινήσει η συγκοµιδή και υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ξεπεράσει το µισό της συγκοµιδής µέχρι σήµερα», λέει στην «ΥΧ» ο προϊστάµενος της ΔΑΟΚ Καλαµάτας, Γιάννης Κυριακόπουλος.

Η πρόβλεψη που κάνει η υπηρεσία είναι για 28.000 τόνους, κάτι που σηµαίνει ότι σε σχέση µε την προηγούµενη σεζόν, που η παραγωγή ήταν 20.000 τόνους, υπάρχει µια σηµαντική αύξηση παραγωγής. Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας τονίζουν ότι η πρώτη σαφής εικόνα θα έχει σχηµατιστεί στα τέλη Ιανουαρίου, όταν και θα έχουν γνωστοποιήσει τα 140 ελαιοτριβεία του νοµού τα στοιχεία για τις ποσότητες που έβγαλαν. Από την Αργολίδα, και ειδικότερα από την περιοχή της Επιδαύρου, ο Γιάννης Σαρρής, πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισµού, δηλώνει: «Ήταν µία χρονιά στην οποία η παραγωγή κινήθηκε στο 50% περίπου της δυνατότητας που έχουµε και έτσι δεν ξεπεράσαµε τους 1.000 τόνους. Κύριο πρόβληµα η ξηρασία των τελευταίων δύο ετών, που έχει µειώσει τις δυνατότητες ακόµα και των γεωτρήσεων».

Ψάχνουν προϊόν οι Ιταλοί

Τα οφέλη της αυξηµένης ζήτησης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, απολαµβάνουν οι παραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας. Στον Νοµό Ηλείας, η παραγωγή έχει φτάσει στο 60% της σοδειάς του 2015-2016, όπου είχε σηµειωθεί υπερπαραγωγή ελαιολάδου. Αν, µάλιστα, δεν είχε µεσολαβήσει η ισχυρή χαλαζόπτωση του περασµένου Νοεµβρίου, που κατέστρεψε πολλά ελαιόδεντρα, η ποσότητα του παραγόµενου ελαιολάδου θα ήταν πολύ µεγαλύτερη. Σύµφωνα µε τον ελαιοπαραγωγό του νοµού και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, η παραγωγή φέτος ήταν πολύ καλή, τόσο σε καρπό όσο και σε απόδοση, ενώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η παρατεταµένη περίοδος της ξηρασίας φαίνεται πως ωφέλησε, τελικά, την ελαιοκοµία. Η τιµή παραγωγού, αυτήν τη στιγµή, κυµαίνεται στα 3,40-3,50 ευρώ το κιλό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button