Αγροτικά

Με λέιζερ η ανίχνευση παραποιήσεων στα δοχεία ελαιολάδου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης (UCM) και του Ινστιτούτου Scintillon των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σχεδιάσει έναν αισθητήρα που επιτρέπει την ανίχνευση παραποιήσεων στα δοχεία ελαιολάδου που φέρουν ετικέτα ως εξαιρετικά παρθένο ή με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Αυτό το εργαλείο, του οποίου η εφαρμογή παρουσιάστηκε στο περιοδικό Talanta , επιτρέπει να διακρίνει προφανώς παρόμοια έλαια αλλά με αξιοσημείωτες ποιοτικές διαφορές. Αυτό είναι δυνατό χάρη στη χρήση διόδων λέιζερ, δεδομένου ότι τα νοθευμένα έλαια έχουν ελαφρώς διαφορετική εκπομπή φθορισμού σε καθαρά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, όπως αναφέρει η UCM .

Τόσο στη χρήση όσο και στην κατασκευή του, με έναν 3D εκτυπωτή, το εργαλείο έχει μειωμένο κόστος. “Άλλα σαφή πλεονεκτήματα της μελέτης μας είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης μετρήσεων επί τόπου, καθώς ο εξοπλισμός είναι φορητός, το μέγεθος ενός χαρτοφύλακα, παράλληλα με την παραγωγή απαντήσεων σε πραγματικό χρόνο”, εξήγησε ο José S. Torrecilla, καθηγητής και ερευνητής της Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Υλικών της UCM.

Ανάλυση με χαοτικούς αλγόριθμους
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές έχουν κάνει μείγματα μεταξύ μονοβαριανών ελαίων με ΠΟΠ και άλλων ελαίων με ΠΟΠ, αλλά εκτός της ημερομηνίας προτιμησιακής κατανάλωσής τους. Όλα αυτά τα έλαια έχουν αγοραστεί στο σούπερ μάρκετ γραμμικά.

Ακολούθως, έγιναν μείγματα ελαίων που περιέχουν μεταξύ 1 και 17% κατά βάρος του ελαίου έξω από την προτιμώμενη ημερομηνία κατανάλωσης. Τέλος, οι μετρήσεις έγιναν με τον αισθητήρα που κατασκευάστηκε με έναν 3D εκτυπωτή και τα αποτελέσματα που λήφθηκαν αναλύθηκαν μέσω χαοτικών αλγορίθμων.

“Αυτή η τεχνική είναι διαθέσιμη για χρήση ανά πάσα στιγμή, θα απαιτούσε μόνο λάδια λίγες στιγμές πριν από τη συσκευασία για ελέγχους ποιότητας ή μετά τη συσκευασία για να εντοπίσουν μάρκες ή / και δόλιους παραγωγούς”, κατέληξε ο ερευνητής της UCM.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button