Πολιτική

Με ποια απογραφή θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

 ilektrav.gr

Με την απογραφή του πληθυσμού να είναι κατά γενική ομολογία η χειρότερη των τελευταίων πολλών ετών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή να καθυστερεί να εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα, που ακολούθως πρέπει να επικυρωθούν με Προεδρικό Διάταγμα, έντονη είναι η αγωνία των αιρετών και υποψηφίων της Αυτοδιοίκησης για την κατανομή των εδρών σε Δήμους και Περιφέρειες.

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τους αιρετούς να διερωτώνται: «Με ποιόν πληθυσμό θα πάμε στις εκλογές;». Το ερώτημα αφορά στην επίσημη καταγραφή του πληθυσμού, από την οποία θα προκύψει η κατανομή των εδρών ανά δήμο, δεδομένου ότι αυτές θα είναι μειωμένες. Με την επισήμανση ότι η απογραφή του πληθυσμού για το 2021 ήταν η χειρότερη των πολλών τελευταίων ετών, ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε εκ νέου το ερώτημα: «Γιατί καθυστερεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον μόνιμο πληθυσμό, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες;». «Πότε περιμένουν από την κυβέρνηση να μας το πουν;», συνέχισε το ερώτημά του ο Λάζαρος Κυρίζογλου υπενθυμίζοντας ότι έως την 31η Αυγούστου 2023 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την 8η Οκτωβρίου του 2023.

Το ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και άλλοι δήμαρχοι με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου να επισημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις δήμων, που έχουν κινηθεί νομικά με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε τους αιρετούς ότι «η καταγραφή του μόνιμου πληθυσμού θα εκδοθεί τέλη Μαΐου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή». «Είναι πολύ αργά ειδικά για τις επαρχιακές περιοχές που έχει πολλούς μικρούς οικισμούς», παραδέχθηκε ο Δημήτρης Παπαστεργίου προσθέτοντας: «Εάν είναι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα στα τέλη Μαΐου, ας γίνουν οι εκλογές με την παλαιά απογραφή». Γιατί, όπως εξήγησε «δεν θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια μη γνωρίζοντας ποια είναι τα όρια στις δημοτικές ενότητες». Η πρόταση που έθεσε ο Β Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος είναι να γίνουν οι εκλογές με βάση την απογραφή του 2001, όπως συνέβη με τις εκλογές του 2014.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιάμης εκ μέρους της παράταξης του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να ενταχθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη για τον ορισμό του πληθυσμού για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023 στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button