Πολιτική

Με… στρατηγείο το σπίτι οι βουλευτές Μεσσηνίας τον καιρό του κορονοϊού

Πρωτόγνωρες εμπειρίες, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, βιώνουν εκτός από τους πολίτες και οι βουλευτές της Μεσσηνίας, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με όπλα από την ψηφιακή φαρέτρα.

Η Βουλή έχει περιορίσει τις εργασίες και η επικοινωνία με υπουργεία, συνεργάτες και φορείς είναι δύσκολη και γίνεται μόνο μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, λένε στην “Ε” οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης. Οι βουλευτές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο και έχουν μετατρέψει το σπίτι τους σε “στρατηγείο”. Οταν ξεκλέβουν λίγο χρόνο, επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς, βλέπουν ταινίες και διαβάζουν βιβλία, περιμένοντας τη μέρα που θα επιστρέψουμε υγιείς στην καθημερινότητα.

Η “Ε” έθεσε και στους 5 βουλευτές της Μεσσηνίας το εξής ερώτημα: «Η Βουλή έχει περιορίσει τις εργασίες της εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πώς είναι το 24ωρο του βουλευτή στην εποχή του “ασύμμετρου πολέμου” με τη νόσο Covid-19;».

Μας απάντησαν:

 

Μίλτος Χρυσομάλλης

Παρά τους πολύ σοβαρούς περιορισμούς που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, το εικοσιτετράωρο του βουλευτή παραμένει «πολεμικό», ειδικά τώρα που οι ανάγκες της κοινωνίας και των συμπολιτών μου είναι πολύ μεγαλύτερες. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι, με εξαίρεση τον περιορισμό των εργασιών της Βουλής, εργαζόμαστε με την ίδια ένταση σε σχέση με την περίοδο πριν την υγειονομική κρίση!

Ουσιαστικά έχω μεταφέρει τη λειτουργία του γραφείου μου στο σπίτι, απ’ όπου επικοινωνώ καθημερινά με τους συνεργάτες μου και τους αρμόδιους υπουργούς για τα ζητήματα και τις ανάγκες της Μεσσηνίας, τόσο τηλεφωνικά όσο και ψηφιακά, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αλλωστε, ακόμα και η επικοινωνία με τους συμπολίτες μου συνεχίζεται απρόσκοπτα, είτε τηλεφωνικά είτε με τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθιστώντας με κοινωνό των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι Μεσσήνιοι και επιτρέποντάς μου να συνεισφέρω κι εγώ με όποιον τρόπο μπορώ.

Αν και πολλές φορές η επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τα υπουργεία καθίσταται δύσκολη, ειδικά με τη μείωση του προσωπικού που εργάζεται, εντούτοις τελικά τα περισσότερα προβλήματα ξεπερνιούνται επιτυχώς! Το 24ωρό μου συμπληρώνεται με αρκετή ενημέρωση μέσα από ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, και βέβαια με πολύ διάβασμα.

Θεωρώ πως η αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων αποτελεί ένα σημαντικό όφελος που θα προκύψει για την κοινωνία και την οικονομία από την κρίση αυτή.

Θα τολμούσα να πω ότι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι η φυσική ανθρώπινη επαφή. Ειδάλλως, σε τίποτα δεν διαφοροποιείται η καθημερινή μου συνεργασία, χάρη στις ψηφιακές ευκολίες.

Ο μόνος λόγος για να παρακάμψω την προτροπή της κυβέρνησης «Μένουμε σπίτι» είναι η επιτόπια μετάβασή μου σε κάποιο υπουργείο για τις ανάγκες της Μεσσηνίας, όπως συνέβη πρόσφατα με την επίσκεψή μου στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συζητήσω με τον υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη για το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Καλαμάτα.

Ισως η μεγαλύτερη δυσκολία στην εποχή του κορονοϊού είναι η έλλειψη της φυσικής παρουσίας της οικογένειας, των συγγενών και των φίλων. Ακριβώς όμως επειδή έχουμε όλοι την ευθύνη να προστατεύσουμε τις ζωές των δικών μας ανθρώπων, γι’ αυτό υπακούμε στους ειδικούς και μένουμε σπίτι, μέχρις ότου η πανδημία αυτή αποτελέσει μια κακή ανάμνηση.

 

Περικλής Μαντάς

Ολα είναι διαφορετικά! Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, μέσα από την οποία προσπαθούμε να βγούμε καταρχήν υγιείς κι έπειτα δυνατοί και προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα.

Η Βουλή έχει πράγματι περιορίσει στο ελάχιστο τις εργασίες της, στο πλαίσιο ανάληψης μέτρων ανάσχεσης της διάδοσης του ιού. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες όμως συνεχίζονται κανονικά, για όλες τις ενέργειες και δράσεις στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση αλλά και για να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του κράτους.

Οπως οι περισσότεροι συμπολίτες μας, έτσι κι εγώ έχω προσαρμόσει τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες μου στα νέα δεδομένα.

Εχουμε αναπτύξει με τους συνεργάτες μου μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας, μέσω της οποίας μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωνόμαστε, να προετοιμαζόμαστε και να παρεμβαίνουμε σε θέματα που αφορούν τους πολίτες και την περιοχή μας.

Εχω περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μου και καθημερινά αναζητώ τρόπους ηλεκτρονικής επικοινωνίας με φίλους και κυρίως με συμπολίτες μου, οι οποίοι σε αυτή τη συγκυρία χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας.

Κάθε πρωί παρακολουθώ την ειδησεογραφία και προσπαθώ με κάθε πρόσφορο μέσο να μεταφέρω την ενημέρωση που έχω, κυρίως για τα μέτρα στήριξης και προστασίας προς τους συμπολίτες μου.

Ταυτόχρονα, ανακαλύπτω διαρκώς νέα ενδιαφέροντα στην καθημερινότητά μου. Ενδιαφέροντα με τεράστια αξία, τα οποία όμως, λόγω του φόρτου εργασίας μιας «κανονικής» περιόδου, πολλοί από εμάς τα είχαμε σε δεύτερη μοίρα. Η ανθρώπινη επικοινωνία και το πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία των ανθρώπων που εκτιμάμε, αγαπάμε και σεβόμαστε, της οικογένειάς μας αλλά και των φίλων μας. Ενα καλό βιβλίο που παλαιότερα δεν είχαμε τον χρόνο να διαβάσουμε, μια εκπληκτική ταινία ή ένα οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι, αποτελούν ευχάριστες αποδράσεις που σχεδόν όλοι είχαμε ξεχάσει.

Ο «ασύμμετρος πόλεμος» με τη νόσο Covid-19 σε λίγο καιρό θα έχει τελειώσει. Και όλα δείχνουν ότι με τη βοήθεια των πολιτών θα έχουμε τις λιγότερες υγειονομικές συνέπειες. Η οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής, είναι κάτι που πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε. Είναι κρίσιμο από αυτή την κρίση να μην μείνει κανένας πίσω.

Και σε αυτή τη μάχη θα πρέπει ενωμένοι να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό.

Θα νικήσουμε!

 

Αλέξης Χαρίτσης

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού δημιούργησε νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες στις ζωές όλων μας. Καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα καθημερινότητα. Στο βαθμό που η φύση της δουλειάς μου το επιτρέπει, υιοθέτησα την εργασία από το σπίτι, ως αναγκαίο προληπτικό μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Στην εποχή που ζούμε όλα είναι διασυνδεμένα. Τα κοινωνικά δίκτυα πρωταγωνιστούν στις προσωπικές μας σχέσεις, οι ειδήσεις και οι πληροφορίες γίνονται γνωστές σε χρόνο μηδέν. Ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι «μένοντας σπίτι», μέσω ενός υπολογιστή ή ακόμη και ενός κινητού τηλεφώνου, μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα.

Τηλεδιάσκεψη το πρωί με τους συνεργάτες για την οργάνωση της δουλειάς και τις εκκρεμότητες της ημέρας. Τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, παρουσία σε τηλεοπτικά πάνελ μέσω Skype. Επικοινωνία με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους φορέων της Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Ενημερώσεις πολιτικών συντακτών, αναφορές, άσκηση κοινοβουλευτικού έργου χωρίς φυσική παρουσία.

Ολα γίνονται λοιπόν; Οχι βέβαια.

Απουσιάζει το σημαντικότερο. Ο δημιουργικός διάλογος, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και απόψεων, και η συλλογική δράση, ήταν πάντα αποτέλεσμα κοινωνικής ζύμωσης και προσωπικής επαφής. Αυτό το έλλειμμα δεν αναπληρώνεται από καμία ηλεκτρονική εφαρμογή.

Ελπίζω πολύ σύντομα αυτή η περιπέτεια να τελειώσει και να ξαναβρεθούμε όλοι και όλες μαζί, με τους φίλους, τους συναδέλφους, τις παρέες μας, τους δικούς μας ανθρώπους. Και όλοι μαζί, έχοντας πάρει ένα μεγάλο μάθημα κοινωνικής αλληλεγγύης από αυτή την κρίση, να χτίσουμε την επόμενη μέρα.

ΠΗΓΗ : eleftheriaonline.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button