Αγροτικά

Με όχημα το ποιοτικό κρασί, η Ελλάδα ξεχώρισε στη Διεθνή Έκθεση Prowein

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας χτυπούσε η καρδιά του οίνου και των ποτών της παγκόσμιας αγοράς από τις 19 έως και τις 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Οίνων-Ποτών Prowein, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η επιλογή των 110 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν ήταν πετυχημένη και ας συνέπιπτε με τη Food Expo της Αθήνας, η οποία επίσης συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της εστίασης παγκοσμίως. Όπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγε η «ΥΧ», η οποία βρέθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Μesse του Ντίσελντορφ, «σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις συμμετείχαν και στις δύο εκθέσεις με εκπροσώπους τους».

Όπως μας δήλωσαν Θεσσαλοί οινοποιοί, «στο ραντεβού με την Prowein επιβάλλεται να είμαστε συνεπείς, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκθέσεις του κλάδου, με διεθνή απήχηση και ιδιαίτερη αξία για τους Έλληνες οινοποιούς, δεδομένου ότι η Γερμανία απορροφά ετησίως ποσοστό που κυμαίνεται από 39% έως και 50% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών οίνων.

Στην εξέλιξη αυτή, σημαντικό ρόλο παίζουν τα πολλά ελληνικά εστιατόρια που υπάρχουν στη Γερμανία, με τους ομογενείς μας που διακρίνονται στον κλάδο της εστίασης να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού κρασιού, αλλά και τελευταία του ούζου και του τσίπουρου».

Να σημειωθεί πως η 26η Διεθνής Έκθεση Prowein επέστρεψε δυναμικά στην μετα-πανδημική εποχή, με το σύνολο των επισκεπτών να ξεπερνά τελικά τους 38.000, από 145 χώρες, ενώ ο αριθμός των εκθετών έφτασε τους 5.700, από 62 χώρες, σε 13 διακριτές αίθουσες. Οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες των επισκεπτών ήταν λιανικό εμπόριο (28%), εστιατόρια, καφέ και μπαρ (17 %), εισαγωγείς και εξαγωγείς (10%).

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας για την αύξηση του κύκλου εργασιών των θεσσαλικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα νέων αγορών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λάρισας, συμμετείχε στην Έκθεση Οίνων-Ποτών Prowein.

Στο περίπτερο της περιφέρειας εξέθεσαν τα προϊόντα τους πέντε επιχειρήσεις της Λάρισας: ΖΥΘΟΠΟΙΙΙΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΙΚΕ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Γ. ΛΟΛΑΣ- Γ.ΦΤΙΚΑΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ, ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΓΑΣ. Επικεφαλής της θεσσαλικής αντιπροσωπείας ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος Διαχείρισης Υδάτων, Γιώργος Λαδόπουλος, ενώ στην αποστολή μετείχαν ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Καντερές, ο γεωπόνος της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας, Κώστας Μουλάς και από τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Λάρισας ο Γιάννης Ζησάκης.

Οι θεσσαλικές επιχειρήσεις

✱ Το Οινοποιείο Ελασσόνας Γ. Λόλας – Γ. Φτίκας με τα χρόνια κατάφερε να έχει δικούς του αμπελώνες που βρίσκονται στις πλαγιές του Ολύμπου, στην Ελασσόνα.

Στην έκθεση εκπροσωπήθηκε από τις Νάνσυ και Δέσποινα Λόλα, οι οποίες μας ανέφεραν τα εξής: «Το επισκέψιμο κελάρι συνδυάζει όλες τις σύγχρονες ανέσεις με τον παραδοσιακό πολιτισμό. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι σύγχρονες με συστήματα υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας μέσω της παραγωγικής διαδικασίας και επιπλέον ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.

Στις μέρες μας, οι καλλιεργητικές τεχνικές, η προσεγμένη οινοποίηση και η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, που συνοδεύει την παραγωγή από τον αμπελώνα μέχρι τη φιάλη είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τα κρασιά μας πραγματικά ξεχωριστά. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούμε κρασιά που ικανοποιούν τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο».

✱ Εκπροσωπώντας το Οινοποιείο Μίγας Δημ., ο export Sales Manager, Γιάννης Κουτσούγαλος, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Είμαστε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στον Τύρναβο της Ελλάδας, μια μικρή θεσσαλική πόλη με μακρά παράδοση στην οινοποίηση, που χρονολογείται από την αρχαιότητα.

Από την ίδρυσή της το 2001, η εταιρεία μας έχει κάνει όνομα στην αγορά του κρασιού, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, ιδιαίτερα αγαπητά από τους πελάτες. Βασική φιλοσοφία του Domaine είναι ο επιτυχημένος συνδυασμός της παράδοσης με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό κατά την οινοποίηση, την ωρίμανση, αλλά και την παλαίωση των κρασιών.

Είμαστε περήφανοι για το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μας, τις γνώσεις μας για την αμπελοκαλλιέργεια και τη δέσμευσή μας να εξελισσόμαστε συνεχώς. Το καύχημά μας είναι το Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου, η κυρίαρχη τοπική ποικιλία της οινοπαραγωγικής περιοχής του Τυρνάβου, στην οποία πιστέψαμε πολύ και ήμασταν οι πρώτοι που το οινοποιήσαμε ως μονοποικιλιακό κρασί, παράγοντας μία από τις πιο δημοφιλείς ετικέτες στην Ελλάδα».

✱ Το Οινοποιείο Πουλτσίδη είναι ένα βιοτεχνικό, βιολογικό και βιώσιμο οινοποιείο στις Νέες Καρυές Λάρισας. Φέτος στην Prowein εκπροσωπήθηκε από τη Χριστίνα Σκαπέρδα, brand ambassador του οινοποιείου, και επέλεξε τον χώρο των βιολογικών εκθετών (μαζί με άλλα δύο ελληνικά οινοποιεία, το giannikos winery και το Bio Wines Tzivani), ο οποίος τιμήθηκε αρκετά από τους εμπόρους.

Όπως συστήθηκε στους επισκέπτες, «είμαστε μια παθιασμένη, αυθεντική ομάδα που εργάζεται ακούραστα για την παραγωγή ποιοτικού, βιολογικού κρασιού. Για το οινοποιείο Πουλτσίδη, η βιολογική παραγωγή είναι μια πολιτιστική, ηθική και υπεύθυνη επιλογή για το περιβάλλον και τον πλανήτη».

✱ Το αποσταγματοποιείο Κατσαρός Νικόλαος, σταθερό τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, βρισκόταν στο Ηall 13 των αποσταγματοποιείων (spirit), με τον Ν. Κατσαρό να μας συστήνεται: «Παρά το δύσκολο ταξίδι του, κατάφερε να κρατήσει μυστική τη συνταγή του από το 1856. Είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία να κρατάς στα χέρια σου το παλαιότερο ΟΥΖΟ, μετά από 4 γενιές αποσταγματοποιών της οικογένειας Κατσαρού.

Με ψυχή και όραμα, βάλαμε τους χειροποίητους χάλκινους αποστακτήρες σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, εδώ στον Τύρναβο και κάναμε δυνατή την παραγωγή μας. Από το 1930, τα πνεύματά μας περπατούν σε όλο τον κόσμο και φροντίζουμε να πάνε ακόμα πιο μακριά.

Τα πνεύματά μας, που κερδίζουν μετάλλια και διακρίσεις ποιότητας σε εκθέσεις παγκοσμίως από το 1889 έως σήμερα, λάμπουν σαν λαμπερά αστέρια που δικαιώνουν τον κόπο μας. Σε αυτό το μακρύ ταξίδι ταξιδεύουμε μαζί με το ούζο, το τσίπουρο, το λικέρ, το ούζο τριπλής απόσταξης και το παλαιωμένο τσίπουρο προσπαθώντας να μην είμαστε απλώς νικητές, αλλά να κυριαρχήσουμε».

✱ Η Ζυθοποιία Πηνειού εκπροσωπήθηκε στην Prowein από τον Γ. Πέτρου, ο οποίος μας σύστησε την εταιρεία: «Η ζυθοποιία μας ιδρύθηκε το 2018 και είναι η πρώτη ανεξάρτητη βιοτεχνική ζυθοποιία στη Λάρισα. Ιδιόκτητη και άρτια εξοπλισμένη, η Ζυθοποιία Πηνειού παράγει μόνιμα πέντε τύπους μπύρας, τις Lola Pilsner, Lola Belgian Ale, Lola American IPA, LoCo Herbal Ale και Cambos Lager και αρκετές περιστασιακές (Marzen, Dort, Dunkel κ.λπ.).

Οι μπύρες μας παράγονται σε γυάλινες φιάλες των 330 ml και 500 ml και η Belgian Ale διατίθεται και σε γυάλινες φιάλες των 750 ml. Επιπλέον, διατίθενται βαρέλια 20 ή 30 λίτρων για όλους τους τύπους μπύρας. Η ζυθοποιία έχει οργανωθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η παραγωγική διαδικασία να πραγματοποιείται με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, που διασφαλίζουν τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος στο ελάχιστο.

Έχουμε αποκτήσει συστήματα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΛΟΤΕΝ ISO 22000:2018 και ΕΛΟΤΕΝ 9001:2015, τα οποία διασφαλίζουν την ποιότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής. Η Ζυθοποιία Πηνειού, από την ίδρυσή της, είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ζυθοποιών (ΑΟΖ) και του Συνδέσμου Μικρών και Ανεξάρτητων Ζυθοποιών (ΣΜΑΖΕ), του Συνδέσμου Θεσσαλικής Βιομηχανίας (ΣΘΕΒ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)».

Η ελληνική παρουσία

Στα ελληνικά περίπτερα ξεχωρίσαμε το τζιν που παρασκευάζεται στη Χαλκίδα, το αλκοολούχο ποτό αψέντι από την ηπειρωτική Εύβοια, τη ρετσίνα, κ.ά. Βέβαια, οι Έλληνες οινοποιοί, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις της αγοράς και μην μπορώντας να ανταγωνιστούν τη γερμανική, τη γαλλική και την ισπανική αγορά σε θέματα ποσότητας και μάρκετινγκ, ποντάρουν αποκλειστικά στην ποιότητα.

✱ Κάποιες εξ αυτών, όπως π.χ. η NICO LAZARIDI, φρόντισαν να δημιουργήσουν μια δική τους εταιρεία εισαγωγής στη Γερμανία, προκειμένου να εισχωρήσουν πιο δυναμικά στη μεγάλη αγορά των Βαυαρών. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Γιώργος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι η NICO LAZARIDI είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία μιας ολόκληρης οινοποιητικής περιοχής στη Δράμα – Βόρεια Ελλάδα.

Από το 1987, με γνώμονα την αγάπη και τον σεβασμό τους για το κρασί, η εταιρεία στοχεύει να αναδείξει τον πλούτο των αμπελώνων της Δράμας και να διευρύνει τις δυνατότητές της. Σήμερα, θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής και εμφιάλωσης κρασιού στην Ελλάδα. Διατηρεί ιδιόκτητους αμπελώνες 650 στρεμμάτων και διαθέτει δύο οινοποιεία, το Chateau Nico Lazaridi Winery στην Αγορά Δράμας και το Mackedon στον Πλατανότοπο Καβάλας. Ο κύκλος εργασιών για το 2022 έκλεισε στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ήταν 7,1 εκατ. ευρώ (αύξηση +11%). Ο συνολικός αριθμός των φιαλών που διακινήθηκαν το 2022 ήταν 1,37 εκατομμύρια, έναντι 1,29 εκατ. φιαλών το 2021 (αύξηση + 5%) και οι εξαγωγές της κάλυψαν το 20% του ετήσιου τζίρου.

✱ Συνεπής στο ραντεβού για ακόμη μία χρονιά με την Prowein ήταν και η εταιρεία KIR-YIANNI. Όπως μας ανέφεραν οι εκπρόσωποί της, «το ταξίδι μας στη Γερμανία ακολουθεί τα υπέροχα νέα που λάβαμε πριν από λίγες μέρες από το MUNDUS VINI SPRING TASTING 2023: Πέντε κρασιά KIR-YIANNI -από πέντε συνολικά υποβολές- κέρδισαν ένα χρυσό μετάλλιο.

Πράγματι ένα ισχυρό, αυθεντικό και ποικιλόμορφο “χρυσό κουιντέτο” που αναδεικνύει τη συνέπεια στην υψηλή ποιότητα και τον χαρακτήρα σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας. Δείξαμε στους επισκέπτες τα κρασιά που παράγουμε στους αμπελώνες μας στη Νάουσα και στο Αμύνταιο και τη συνεχόμενη δουλειά και τον πειραματισμό μας με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Ασύρτικο.

Από το σημείο αναφοράς μας, Νάουσα Ξινόμαυρο, μέχρι τις ενδιαφέρουσες εκφράσεις του Ασύρτικου στα βόρεια, το DNA της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ κάνει τη διαφορά. Το Κτήμα στη Νάουσα καλύπτει 60 εκτάρια και βρίσκεται σε υψόμετρο 120-280 μ. Χωρίζεται σε 42 δέματα, το καθένα με το δικό του terroir, τα οποία οινοποιούνται ξεχωριστά, δίνοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στο τελικό χαρμάνι.

Οι αμπελώνες στο Αμύνταιο βρίσκονται σε υψόμετρο 700μ. και καλύπτουν συνολική έκταση 30 εκταρίων. Το έδαφος εδώ είναι αμμώδες και φτωχό, ευνοώντας έτσι την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής φινέτσας και πλούσιου αρώματος. Εδώ καλλιεργούνται διεθνείς λευκές ποικιλίες -Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer-, καθώς και οι γηγενείς ποικιλίες Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button