ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Μια ανθρώπινη τραγωδία στους Γαργαλιάνους του 1939

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού.

Είναι τα μεγάλα γεγονότα που επηρεάζουν την Ιστορική πορεία ενός τόπου , μικρού η μεγάλου που μπορεί να φτάσει και στη διάσταση Κράτους , Έθνους ακόμα και της ανθρωπότητας όλης . Υπάρχουν και γεγονότα που επηρεάζουν άτομα και οικογένειες και κατ’ επέκταση τις μικρές κοινωνίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις , ανθρώπινες τραγωδίες και δράματα . Έτσι και σήμερα θα εστιάσουμε στην μικρή μας κοινωνία του 1939 για να φέρουμε στην επιφάνεια μια παλιά ιστορία που συνάμα είναι και σπάραγμα . Πρόκειται για ιστορία που εκτυλίχθηκε στην περιοχή Βόϊβοντα των Γαργαλιάνων. Ως γιατρός αντιμετώπισε τα γεγονότα ο Δημήτριος Χρυσανθακόπουλος .

Η είδηση από τους Γαργαλιάνους είναι από αυτές που σοκάρουν .

Ελληνικόν Μέλλον ,αρ.φυλ. 5305, 17 Φεβρουαρίου 1939 , σελ. 1

Το φοβερό δράμα μιας Μητέρας

Έπεσε με τα δυό της παιδιά σε ένα πηγάδι και επνίγηκε .

Ο πατέρας επεπειράθη ν’ αυτοκτονήσει .

Πάτρα , 16 ( του ανταποκριτού μας ) – Κατά τηλεγράφημα εκ Γαργαλιάνων φρικιαστική τραγωδία έλαβε χώρα σήμερον την πρωία εις το παρά το χωρίον Λεύκη κτήμα του Κων. Αντωνόπουλου , η οποία κρατά εν ζωηρά συγκινήσει τους κατοίκους ολοκλήρου της περιφέρειας . Εις το κτήμα τούτο διέμενε ο Διονύσιος Νικολετόπουλος μετα της συμβίας του Ζαφειρίας και των μικρών τέκνων του Κωνσταντίνου και Σοφίας .

Σήμερον την πρωία η Νικολετοπούλου , αντελήφθη ότι απουσίαζαν τα δύο μικρά παιδιά .Ανησυχήσασα δια τούτο άρχισε να ερευνά και να τα φωνάζει άνευ όμως αποτελέσματος . Μετά μακράς αναζητήσεις εις διάφορα μέρη του κτήματος και εις τα πέριξ έφθασε προ μιας στέρνας όπου είδε τα δύο μικρά παιδιά νεκρά ήδη να πλέουν επί της επιφάνειας του ύδατος .

Η τραγική μητέρα κατελήφθη αμέσως υπό απελπισίας , δια την απώλεια των δύο τέκνων της εις μία δε στιγμή ανήλθε επί του περιτοιχίσματος και έπεσε εις την στέρνα . Μετά σε έν τέταρτο της ώρας επέστρεψε εις την οικία του ο σύζυγος της Νικολετοπούλου Διονύσιος , ο οποίος αντελήφθη την απουσία της γυναίκας του και των δύο τέκνων του . Εις την αρχή ούτος ενόμισεν ότι είχον μεταβεί εις κάποιο εκ των πλησίον κτημάτων αλλ’ επειδή αργούσαν να επιστρέψουν άρχισε κατ’ αρχάς μεν να φωνάζει καλών την σύζυγό του και των δύο παιδιών του , διήλθε πλησίον της στέρνας , όπου ευρέθη προ πραγματικώς τραγικού θεάματος . Η δύστυχος σύζυγός του Ζαφειρία και τα δύο μικρά τέκνα επέπλεον επί της επιφανείας του ύδατος της στέρνας τα πτώματα των δεν ήσαν τυμπανιαία πλέον και προεκάλουν την φρίκη με την τραγική εμφάνισή των.

Ο δυστυχής σύζυγος προ του τραγικού θεάματος δεν ηδυνήθη πλέον να συγκρατηθεί και έπεσε και αυτός εις την στέρνα δια να πνιγεί , και επήρχετο το μοιραίο εάν κατ’ ευτυχή σύμπτωσιν δεν επρόφθαναν μερικοί χωρικοί οι οποίοι ευρίσκοντο εκεί πλησίον και τον είδαν να πέφτει εις την στέρνα . Οι χωρικοί κατώρθωσαν να ανασύρουν ημιθανή τον Νικολετόπουλο , χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες δια να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Μόλις ο Νικολετόπουλος συνήλθε η πρώτη του σκέψι ήταν να πληροφορηθεί δια την τύχην της συζύγου του και των τέκνων του . Όταν δε επείσθη εκ των διφορουμένων απαντήσεων των χωρικών ότι και η σύζυγός του και τα τέκνα του είχαν πνιγεί , άρχισε να κλαίει και να καταριέται την τύχην του , διότι δεν τον άφηνα να πνιγεί και αυτός , δια να συναντήσει εις την άλλην ζωή τα προσφιλή του πρόσωπα .

Οι χωρικοί μετά πολλές προσπάθειες κατόρθωσαν να τον πείσουν να εγκαταλείψει το κτήμα Αντωνόπουλου και να εγκατασταθεί εις το πλησίον κτήμα διότι εχρειάσθη να του παρασχεθεί βοήθεια δια να συνέλθει εντελώς.

Η κηδεία των τραγικών θυμάτων θα γίνει αύριο , οι χωρικοί δε κατασυγκινημένοι κλαίουν δια την ατυχή μοίρα της οικογενείας , η οποία έμελλε να διαλυθεί κατά τοιούτο τραγικό τρόπο.

Εξ άλλου ο δυστυχής πατήρ εξακολουθεί να είναι απαρηγόρητος και να παρακαλεί να τον αφήσουν να αποθάνει διότι όπως λέγει η ζωή δεν έχει καμία αξία πλέον δι’ αυτόν αφού έχασε τα πλέον προσφιλή του πρόσωπα .

Ανακρίσεων επελήφθησαν αι αστυνομικαί αρχαί της περιφερείας διεπιστώθη δε ότι ο τραγικός πνιγμός ήτο τυχαίος . Τα δύο μικρά παιδιά , όπως φαίνεται έπαιζαν πλησίον της στέρνας εις κάποια δε στιγμή ολίσθησαν εντός αυτής και επνίγησαν .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button