Lifestyle

Μοναδικές εικόνες: Εμβρυα κλαίνε όταν η έγκυος καταναλώνει λάχανο και χαμογελούν με το καρότο

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα έμβρυα παίρνουν λυπημένη έκφραση όταν εντός της μήτρας έρχονται σε επαφή με πράσινα λαχανικά. Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα την ανταπόκριση των αγέννητων μωρών σε διαφορετικές γεύσεις, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

«[Προηγούμενοι ερευνητές] απλώς εξέτασαν τι συμβαίνει μετά τη γέννηση όσον αφορά το τι προτιμούν [τα βρέφη], αλλά στην πραγματικότητα το να βλέπουμε τις εκφράσεις του προσώπου του εμβρύου όταν το ”διαπερνά” μια πικρή ή η μη πικρή γεύση, αυτό είναι κάτι εντελώς νέο», δήλωσε ο καθηγητής Νάντζα Ρέισλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Ντουράμ και συγγραφέας στην ομάδα της έρευνας.

Σε δημοσίευση της στο περιοδικό Psychological Science, η ομάδα σημείωσε ότι στο αμνιακό υγρό υπήρχαν αρώματα από τη διατροφή της μητέρας. Οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να ανιχνεύσουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη γεύση από την 14η εβδομάδα κύησης και τα μόρια της οσμής μπορούν να ανιχνευτούν από την 24η εβδομάδα κύησης.

Για να διερευνήσει εάν τα έμβρυα ξεχωρίζουν συγκεκριμένες γεύσεις, η ομάδα εξέτασε υπερηχογράφημα από σχεδόν 70 έγκυες γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών από τη βορειοανατολική Αγγλία, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Από τη μία ομάδα ζητήθηκε να καταναλώσει μια κάψουλα λάχανο σε σκόνη 20 λεπτά πριν από τον υπερηχογράφημα και από την άλλη ζητήθηκε να καταναλώσει μια κάψουλα καρότο σε σκόνη. Η κατανάλωση λαχανικών από τις μητέρες δεν διέφερε μεταξύ της «ομάδας του λάχανου» και αυτής «του καρότου».

Ζητήθηκε από όλες τις γυναίκες να μην φάνε οτιδήποτε άλλο την ώρα πριν από το υπερηχογράφημα. Η ομάδα εξέτασε επίσης σκαναρισμένα υπερηχογραφήματα από 30 γυναίκες, που ελήφθησαν από αρχείο και στις οποίες δεν χορηγήθηκε καμία κάψουλα.

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση καρέ-καρέ της συχνότητας μιας σειράς διαφορετικών κινήσεων του προσώπου των εμβρύων, συμπεριλαμβανομένων συνδυασμών που έμοιαζαν με γέλιο ή κλάμα.

Fetal and Neonatal Research Lab/Durham University/Psychological Science

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 180 σκαναρισμένες λήψεις από 99 έμβρυα, είτε στις 32 εβδομάδες είτε στις 36 εβδομάδες είτε και στα δύο χρονικά σημεία κάθε κύησης.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων, η ομάδα βρήκε ότι τα έμβρυα έδειχναν μια έκφραση κλάματος περίπου δύο φορές πιο συχνά όταν η μητέρα κατανάλωνε μια κάψουλα λάχανου σε σύγκριση με μια κάψουλα καρότου ή χωρίς κάψουλα.

Ωστόσο, όταν η μητέρα κατανάλωνε μια κάψουλα καρότου, τα έμβρυα υιοθέτησαν μια έκφραση γέλιου περίπου δύο φορές πιο συχνά από όταν η μητέρα είτε πήρε μια κάψουλα λάχανου είτε καμία κάψουλα.

Η καθαρότητα των αποτελεσμάτων υπήρξε εκπληκτική. «Η μητέρα δεν έχει τελειώσει ακόμη το γεύμα της [όταν] το έμβρυο έχει ήδη επίγνωση ή μπορεί να αισθανθεί τι έχει φάει η μητέρα», είπε.

Η Μπέιζα Ούστουν, επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι η ομάδα πλέον προσπαθεί να διερευνήσει την αντίδραση των μωρών μετά τη γέννηση στις διαφορετικές γεύσεις.

Ο Ρέισλαντ πρόσθεσε ότι η μελέτη θα μπορούσε επίσης να προσφέρει έναν χρήσιμο τρόπο για να εξηγήσουμε στις έγκυες γυναίκες τη σημασία της διατροφής τους.

Η δρ. Τζούλη Μίνιλς, ειδικός στον τομέα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι οι έγκυες γυναίκες δεν εντάχθηκαν τυχαία σε πειραματικές ομάδες ή ομάδες ελέγχου και ότι η προηγούμενη έκθεση των εμβρύων στα διαφορετικά λαχανικά – συμπεριλαμβανομένων του καρότου και του λάχανου – δεν είναι γνωστή.

Ωστόσο η μελέτη αποτελεί παράθυρο στον χημειοαισθητηριακό κόσμο του ανθρώπινου εμβρύου.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. ΟΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΠΙΣΤΙΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟΝ! ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟΝ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button