Αγροτικά

Μονόδρομος η αίτηση λαχείο για τους συνταξιούχους αγρότες

Στους λογιστές τους θα πρέπει να απευθυνθούν άµεσα οι συνταξιούχοι αγρότες, παρά τις διαφορές µεταξύ υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειµένου να καταθέσουν έως και τις 31 ∆εκεµβρίου 2018 την αίτηση για τα αναδροµικά.

Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύµφωνα µε τους φοροτεχνικούς, ούτως ώστε να µη χάσουν το δικαίωµα για το έτος 2013, το οποίο παραγράφεται λόγω του ότι έχει παρέλθει η 5ετία µέσα στην οποία µπορεί κάποιος να στραφεί νοµικά κατά του ∆ηµοσίου. Αν και η αίτηση από τις 12 Νοεµβρίου και µετά υποβάλλεται µόνο ηλεκτρονικά, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, οι εν δυνάµει δικαιούχοι των αναδροµικών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ακολουθεί και αγωγή

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τονίζεται ότι οι ενέργειες των συνταξιούχων δεν ολοκληρώνονται µε την αίτηση. Στη συνέχεια, και εντός εξαµήνου, δηλαδή µέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, θα πρέπει να ασκήσουν και αγωγή κατά του δηµοσίου. Επιπλέον, λογιστές που ασχολούνται µε το θέµα, αναφέρουν στην εφηµερίδα Agrenda ότι οι συνταξιούχοι στην αίτηση που θα καταθέσουν θα πρέπει να αναφέρουν ότι ζητούν από τον ΕΦΚΑ να τους ενηµερώσει και για τα συνολικό ποσό το οποίο διεκδικούν.

Το ποσό που τους αντιστοιχεί, και σύµφωνα µε ότι ισχύσει ως σήµερα, είναι ουσιαστικά ο 13ος και ο 14ος µισθός που έχουν καταργηθεί από 1/1/2013 έως την ηµέρα που θα βγει η απόφαση.  Με απλά λόγια για έναν αγρότη µε τη χαµηλότερη σύνταξη, η οποία υπολογίζεται στα 340 ευρώ θα πρέπει να του επιστραφούν δύο µισθοί ανά έτος, δηλαδή συνολικό ποσό 4.000 ευρώ περίπου (για την εξαετία 2013-2018).

Ηλεκτρονικά πλέον οι αιτήσεις

Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι από σήμερα ∆ευτέρα 12 Νοεµβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές µόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις µειώσεις, οι οποίες έχουν εφαρµοστεί σύµφωνα µε τις διατάξεις των νόµων 4051/2012 και 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά µέσω διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθµη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του Φορέα, τονίζεται αρµοδίως.

Έντυπες αιτήσεις θα παραλαµβάνουν οι αρµόδιες υπηρεσίες συντάξεων µόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button