Τοπικά Νέα

Μόνο μία συμβολαιογράφος πιστοποιημένη για πλειστηριασμούς ακινήτων στη Μεσσηνία

Μία και… μοναδική συμβολαιογράφος είναι πιστοποιημένη στη Μεσσηνία για να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ενας ακόμα συνάδελφός της, ο οποίος είχε και αυτός πιστοποιηθεί, ζήτησε τη διαγραφή του. Η διαμαρτυρία από συλλογικότητες έξω από το γραφείο του πριν μερικούς μήνες οδήγησε όχι να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, αλλά πλέον οι δικαστικοί επιμελητές Καλαμάτας, Πύλου και Κυπαρισσίας να βρίσκουν συμβολαιογράφους Αθηνών, για να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών, σε ό,τι αφορά το νομό στο σύνολό του, από τον περασμένο Φεβρουάριο οπότε και έπαψαν να γίνονται πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, έχουν αναρτηθεί 22 ακίνητα για να εκπλειστηριαστούν. Στην πλειοψηφία τους είναι οικόπεδα, κτήρια και σπίτια (δεύτερη κατοικία), τα οποία βγάζουν στο σφυρί οι τράπεζες κυρίως για οφειλές ιδιωτών, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι όλοι όσοι αναρτήθηκαν έχουν ολοκληρωθεί.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία, όπως λέει μιλώντας στην “Ε” ο αντιπρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας Κώστας Μιχελής. Οποιος επιθυμεί να “χτυπήσει” ένα ακίνητο απλά εγγράφεται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και χωρίς τη φυσική του παρουσία, από όπου και αν βρίσκεται, το κάνει εύκολα με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.  Ωστόσο, επειδή επικράτησε λανθασμένα μια νοοτροπία ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, διάφορες ακρότητες και προπηλακισμοί από πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες πανελλαδικά φόβισαν και τους Μεσσήνιους συναδέλφους τους. Ετσι, υπάρχει μια απροθυμία να πιστοποιηθούν στη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι συνεχίζουν και γίνονται και για ακίνητα Μεσσήνιων οφειλετών και μεσσηνιακών επιχειρήσεων, αλλά από συμβολαιογράφους Αθηνών.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ο συμβολαιογράφος είναι ένας πιστοποιημένος υπάλληλος ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία διαχείρισης και διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Είναι μέρος της δουλειάς του, όμως η απροθυμία πολλών και ο φόβος για φασαρίες και διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία τους, τους αποτρέπει. Μια σκέψη να γίνουν υποχρεωτικές οι πιστοποιήσεις για όλους τους συμβολαιογράφους ώστε να μην στοχοποιούνται οι συνάδελφοί τους δεν ευδοκίμησε. Και όπως σημειώνει ο κ. Μιχελής, έτσι όπως πάει “οι διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα καταλήξουν να γίνονται από ορκωτούς λογιστές των τραπεζών”. Κάτι, που όπως πολλοί μαρτυρούν, δεν εξασφαλίζει “καμία ασφάλεια δικαίου για τον οφειλέτη”.

ΔΕΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ο Κ. Μιχελής ερωτώμενος για το τι είδους ακίνητα είναι αυτά τα οποία πλειστηριάζονται μας λέει ότι -τουλάχιστον στη Μεσσηνία- δεν έχει ακουστεί τίποτα για τον εκπλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Γενικότερα άλλωστε “δεν πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες αν και δεν υφίσταται πλέον η εκ του νόμου προστασία της πρώτης κατοικίας από τα τέλη του προηγούμενου έτους”. Και αυτό δεν το κάνουν οι τράπεζες γιατί “δεν τις συμφέρει, αλλά και για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης”, προσθέτει ο ίδιος. Εξάλλου, παρατηρείται έλλειψη αγοραστών για τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και καταλήγουν να τα… αγοράζουν οι τράπεζες που τα βγάζουν στον πλειστηριασμό. Οπότε τις συμφέρει να προτείνουν “κούρεμα” οφειλής ώστε να ανταποκριθεί ο οφειλέτης και να πληρώσει ένα μέρος.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι αναρτημένοι από τον περασμένο Φεβρουάριο 20 πλειστηριασμοί στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, 1 στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας και 1 ακόμη στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Πύλου.

Πιο αναλυτικά, με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας το Φεβρουάριο αναρτήθηκαν 8 πλειστηριασμοί: 7 από τράπεζες, από τις οποίες δύο ήταν για οφειλές επιχειρήσεων και οι άλλες 5 για οφειλές ιδιωτών, καθώς και ένας ακόμα πλειστηριασμός για τη διεκδίκηση χρεών μεταξύ ιδιωτών. Το Μάρτιο αναρτήθηκαν 4 πλειστηριασμοί για λογαριασμών τραπεζών, που διεκδικούσαν οφειλές από 3 ιδιώτες και μια επιχείρηση. Ενας πλειστηριασμός αναρτήθηκε τον Απρίλιο για τη διεκδίκηση οφειλής από επιχειρηματικό δάνειο, άλλοι 4 το Μάιο (ένας για οικονομικές απαιτήσεις μεταξύ επιχειρήσεων και 3 πλειστηριασμοί από τράπεζες για οφειλές ιδιωτών). Επίσης, άλλοι 2 αναρτήθηκαν τον Ιούνιο για απαιτήσεις τραπεζών από ιδιώτη και επιχείρηση αντίστοιχα, και ένας ακόμα πλειστηριασμός τον Ιούλιο για απαίτηση τράπεζας από επιχείρηση.

Με δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Πύλου αναρτήθηκε ένας πλειστηριασμός ακινήτων για την εξόφληση τραπεζικού δανείου ξενοδοχειακής επιχείρησης τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και ένας ακόμα τον ίδιο μήνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Κυπαρισσίας για χρέος ιδιώτη προς τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν ένας πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, τότε γίνεται ένας νέος πλειστηριασμός εντός 40 ημερών. Εάν και ο δεύτερος κηρυχθεί άγονος, προβλέπεται σχετική διαδικασία με διαταγή για νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες, με ίδια ή κατώτερη τιμή.

eleftheriaonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button