Αγροτικά

Νέα έρευνα σηκώνει ανάχωμα απέναντι στην Xyllela

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα έφερε μία καινοτόμος έρευνα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση του «Δολοφόνου των Ελιών», την Xyllela fastidiosa.

Η Xyllela έχει εξαπλωθεί σαν επιδημία στις ελιές της Ευρώπης. Πρωτοεμφανίστηκε το 2013 και μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα στη Νότια Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που έλαβε χώρα στην Κορσική, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 350 ειδικοί στην υγεία των φυτών. Κάποιες από τις εξελίξεις που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τη χρήση της καινοτομίας για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της ασθένειας.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν και τα τελευταία στοιχεία από το πρότζεκτ Παρασιτικών Οργανισμών που απειλούν την Ευρώπη (Pest Organisms Threatening Europe – POnte) του Horizon 2020, το οποίο είχε διάρκεια τέσσερα χρόνια και σκοπό την προστασία της ΕΕ από όλα τα είδη παρασίτων. Η παρακολούθηση της Xyllela έδωσε τη δυνατότητα να αναλυθούν για πρώτη φορά οι επιδημιολογικές και γενετικές πλευρές του βακτηρίου, κάτι που στο μέλλον θα δώσει το πάνω χέρι στις στοχευμένες δράσεις ενάντια στην εξάπλωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ανάχωμα ικανό να ανακόψει την επέλαση της Xyllela.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button