ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Νέα Κορώνη: Το πανέμορφο χωριό της Μεσσηνίας όπου όλοι οι δρόμοι οδηγούν… στην πλατεία [εικόνες]

Η Νέα Κορώνη ή Καντιάνικα είναι ένα πανέμορφο χωριό του νομού Μεσσηνίας, που θα το συναντήσετε αμέσως μετά τον Άγιο Ανδρέα και τη Λογγά. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεσσήνης και απέχει 44 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας.

Στη Νέα Κορώνη διαμένουν 400 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς, καθώς το χωριό είναι περιστοιχισμένο από απέραντους καταπράσινους ελαιώνες. Η Νέα Κορώνη φημίζεται, εκτός από το καλό λάδι της, για την ρυμοτομία της, αφού χτίστηκε με βάση ένα ιδιαίτερο και πολύ συγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο.

Στην μεγάλη πλατεία της Νέας Κορώνης οι επισκέπτες του χωριού συναντούν την κεντρική της εκκλησία, αφιερωμένη στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.

Η Νέα Κορώνη  βρίσκεται κοντά στην ανατολική ακτή της Μεσσηνιακής Χερσονήσου, μεταξύ της Κορώνης και του Πεταλιδίου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η αρχαία Πολίχνη των Κολωνίδων εντοπίζεται σε ένα μικρό λόφο έξω από τη Νέα Κορώνη, που φέρει στη σύγχρονη εποχή την ονομασία Στυλιανόπουλο.

Η αρχαία πολίχνη των Κολωνίδων εστιάζεται στο λόφο με την σημερινή ονομασία Στυλιανόπουλο και ειδικότερα ο Παυσανίας γράφει:

Κοντά δε εις την πόλη των Κορωναίων υπάρχει η γειτονική (πόλη), που λέγεται Κολωνίδες. Οι κατοικούντες εις αυτήν λέγουν πως δεν είναι Μεσσήνιοι, αλλά ισχυρίζονται ότι τους έφερε από την Αττική ο Κόλαινος. Ο Κόλαινος δε, κατόπιν μαντείας, είχε το πουλί Κόρυδον ως οδηγόν του δια την αποικίαν αυτήν. Τους έμελλε δε, με το πέρασμα του καιρού, και την γλώσσαν και τας συνήθειας να αλλάξουν και να μάθουν τα δωρικά. Ευρίσκεται δε ο συνοικισμός αυτός, οι Κολωνίδες, εις ύψωμα που ολίγον απέχει από την θάλασσα.

Φωτογραφίες από το kantianika_official_page στο instagram:

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button