Τοπικά Νέα

Νέες αντικειμενικές τιμές σε όλες τις παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό

Την  ένταξη  2.167 περιοχών, ανάμεσά τους και της Μεσσηνίας, στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση στα αιτήματα Δήμων για την αναμόρφωση των υψηλών αντικειμενικών τιμών σε περιοχές όλης της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Να σημειωθεί ότι από τη Μεσσηνία αιτήματα έχουν καταθέσει οι Δήμοι Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας μέχρι στιγμής.

Παράταση για τους Δήμους
Κατά το συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση  έως  τις 6 Φεβρουαρίου στους Δήμους να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη -αν και κλήθηκε- η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και -περιορισμένης κλίμακας- επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε: «Εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Πολλοί είναι οι Δήμοι από όλη τη χώρα που, ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του νόμου 5000/2022 του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους και καταθέτουν προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών,  ζητώντας να μειωθούν μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που επιβλήθηκαν το 2021 στις περιοχές τους.

Η αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα οι δημότες να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν, επίσης, πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους.

Νέες αντικειμενικές τιμές

Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε την ένταξη 2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης.

Με την ένταξη των περιοχών αυτών θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων στην επικράτεια της χώρας. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών»,  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στους οικισμούς των 2.167 αυτών περιοχών, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες της κτηματαγοράς, ανέρχονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των φορολογητέων, που προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες γης και τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

Συνεπώς, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του ecopress, από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων.

Στις περιοχές αυτές από τη Μεσσηνία νέες τιμές ζώνης θα οριστούν σε όλες τις παραλιακές περιοχές  μέχρι και το Καλό Νερό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button