Οικονομία

Νέες διευκολύνσεις για την εξόφληση οφειλών -«Παράθυρο» για περισσότερες δόσεις

Περισσότερες δόσεις για τους κορωνοϊόπληκτους, περισσότερες δόσεις για όσους είχαν εντάξει αρχικά τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση, αλλά πλέον και περισσότερες δόσεις για όσους είχαν «ξεχάσει» να υποβάλουν δήλωση και τους «τσίμπησε» η εφορία.

Η νέα ερμηνευτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ επί της ουσίας υπηρετεί έναν και μόνο στόχο: να αυξήσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας παλιών και νέων οφειλών. Παρά τις ειδικές συνθήκες του 2020, όταν μπήκαν στον «πάγο» περίπου 2,2 δισ ευρώ υποχρεώσεων προς την εφορία, «κοκκίνισαν» 5,7 δισ ευρώ φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ φέτος με τη συμπλήρωση εννιά μηνών, η ΑΑΔΕ είδε να προστίθενται άλλα 3,8 δισ ευρώ στο «βουνό» των χρεών συνολικού ύψους 109,4 δισ ευρώ.

Η εγκύκλιος «πατάει» κατ’ αρχάς, πάνω στην πρόβλεψη της πάγιας ρύθμισης, που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης έως 48 δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο. Το δεύτερο βήμα «πατάει» σε διάταξη του 2018, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής ακόμα και μετά την έκδοση και κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, η ερμηνεία της ΑΑΔΕ είναι απλή: λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φορολογούμενος γνωρίζει ότι ήδη ελέγχεται και υποβάλλει τις δηλώσεις με την ιδιότητα του ελεγχόμενου, γίνεται δεκτό ότι οι οφειλές που βεβαιώνονται κατόπιν υποβολής της δήλωσης, μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται ως και σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button