Πελοπόννησος

Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ κοντά στην Αμαλιάδα

Αντιμέτωπη με σεισμικό μπαράζ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ηλεία: Μέσα σε μιάμιση ώρα το απόγευμα έγιναν αισθητές δύο δονήσεις, 3,9 Ρίχτερ η πρώτη και 4,7 Ρίχτερ η δεύτερη.
​Ωστόσο όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας καταγράφηκαν άλλες δύο δονήσεις, σήμερα το πρωί, ενώ μικρότεροι σεισμοί καταγράφονται τον τελευταίο μήνα- οι περισσότεροι, πάντως, δεν γίνονται αισθητοί.
«Είχαμε το πρωί δυο σεισμούς της τάξεως των 3,5 και 3,6 ρίχτερ και το απόγευμα είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,1 και έναν ακόμη σεισμό της τάξεως των 4,7 ρίχτερ. Η αλήθεια είναι ότι η Ηλεία και το Ιόνιο πέλαγος είναι μια ευαίσθητη περιοχή και είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς στην περιοχή και γενικότερα υπάρχει μια αυξημένη επιστημονική επιτήρηση στην περιοχή. Έχω επικοινωνήσει με τους φορείς στην Ηλεία και όλα πηγαίνουν καλά. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε ο κ.Λέκκας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ.Λέκκας, τον τελευταίο μήνα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας πολλοί μικροί σεσμοί. Το στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι το αυξανόμενο μέγεθος σ΄αυτή τη σεισμική δραστηριότητα, επισήμανε ο κ.Λέκκας. Όπως πρόσθεσε, η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από χαρτογραφημένο πλαίσιο ρηγμάτων και επισήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση από την επιστημονική κοινότητα, κυρίως γιατί οι δονήσεις έχουν μικρό εστιακό βάθος και είναι πιθανό να έχουν συνέπειες.
Η δόνηση που αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ηλείας σημειώθηκε στις 19.57 το απόγευμα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο νέος σεισμός, έχει μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο ίδιο σημείο, 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 28,1 χλμ. Στα 4,7 Ρίχτερ υπολογίζει τον σεισμό και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η δόνηση είχε κάθετη κίνηση και συνοδευόταν από βοή
Νωρίτερα, στις 18.31 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών- νεώτερη εκτίμηση αναφέρει ότι η δόνηση ήταν 4,1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.
protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button