Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Νέο Επιμελητήριο: “Kλειστό club και όργανο αποστολής επιστολών το Επιμελητήριο Μεσσηνίας”

a27a3b73d355048c6bab885897085f62_L


Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει ανακύψει σχετικά με την αξιοποίηση της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα και το χάσμα απόψεων και στόχων μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη, ο επικεφαλής του συνδυασμού “Νέο Επιμελητήριο”, Γιώργος Γκούμας, στρέφει τα βέλη του στο πρόσωπο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη καταγγέλοντάς τον ότι με τις δημόσιες δηλώσεις του εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι σύσσωμο το Επιμελητήριο, τον κατηγορεί για μεθοδεύσεις, διχαστική νοοτροπία, αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό, για ολιγομελείς συνεδριάσεις και απαξίωση του θεσμού.

Για το θέμα της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, ο Γιώργος Γκούμας επισημαίνει πως πρέπει σύμφωνα με τον κανονισμό να συγκληθεί το Δ.Σ. να αποφασίσει, και κάνει λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης και δημοκρατικής λειτουργίας εντός του Επιμελητηρίου.
Ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο τον διαβεβαιώνει ότι από την πλευρά του υπάρχει η βούληση για την άμεση και δίκαιη επίλυση του αδιεξόδου που έχει προκύψει με την αξιοποίηση της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του “Νέου Επιμελητηρίου” αναφέρονται τα ακόλουθα:

Χωρίς καμία απολύτως έκπληξη παρακολουθούμε την εξέλιξη της αντιπαράθεσης μεταξύ του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Δημάρχου Καλαμάτας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων και του παρασκηνίου, που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό και το έχουμε καταγγείλει, γύρω από τον διορισμένο Πρόεδρο κ. Μανιάτη.

Είναι ο Πρόεδρος, που αντί να ενώσει τις δύο παρατάξεις ως όφειλε, κατάφερε να διαλύσει την ομαλή λειτουργία του Δ.Σ με αποκορύφωμα τις επαναληπτικές συνεδριάσεις με συμμετοχή οριακού αριθμού συμβούλων ακόμα και για πολύ σημαντικά θέματα.
Σχεδόν στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας οι παρόντες δεν υπερέβησαν ποτέ τους τρεις, τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου.
Δηλαδή, εκτός της αντιπολίτευσης και των 7 συμβούλων που έχουν εκλεγεί με το Νέο Επιμελητήριο- που μεθοδευμένα είχε αποκλείσει και εκδιώξει από τις συνεδριάσεις- απουσίαζαν και τα 14 μέλη της πλειοψηφίας που τον στήριζε.
Έτσι όλες σχεδόν οι συνεδριάσεις ακόμα και οι πολύ κρίσιμες έγιναν επαναληπτικές και οριακά, αφού όπως φαίνεται ο ίδιος δεν ενέπνεε το Σώμα και αρκέστηκε στη βολική διαχείριση της κατάστασης αυτής.
Θα μπορούσε να έχει άριστη συνεργασία, σεβόμενος το αποτέλεσμα των εκλογών και τη συμφωνία των δύο παρατάξεων, όταν το Επιμελητήριο ήταν σε αδιέξοδο. Δεν το έπραξε.

Είναι αυτός, που ενώ συχνά επικαλείται τα όργανα του θεσμού, στην πραγματικότητα όλες οι αποφάσεις κρίνονται μεταξύ 2-3 μελών της Διοικούσας Επιτροπής.

Είναι αυτός, που απαξίωσε τον θεσμό μετατρέποντάς τον σε ένα κλειστό club και όργανο αποστολής επιστολών χωρίς καμία αποτελεσματικότητα έναντι των προβλημάτων που απασχολούν όλο τον επαγγελματικό κόσμο της Μεσσηνίας.

Είναι αυτός, που συνέχισε να λειτουργεί αυταρχικά και συγκεντρωτικά, απομονωμένος ενώ θα μπορούσε στη διάρκεια της 5ετούς θητείας του να έχει επιλύσει το θέμα αυτό, όπως και άλλα σημαντικά προβλήματα των μελών του Επιμελητηρίου και να μην οδηγεί τον θεσμό σε τέτοια αδιέξοδα.

Ενδιαφέρον θα έχει και ο απολογισμός του απερχόμενου Προέδρου, δεδομένου ότι οι ελάχιστες πρωτοβουλίες που πήρε στη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του ήταν εντελώς αποτυχημένες. 

Ενδεικτικά: το Σήμα Ποιότητας στα Καταστήματα Εστίασης, η Διαστημική Πύλη, η περιπετειώδης σύμβαση με την Ryan Αir και τα εξώδικα προς τους Δημάρχους, η ενημέρωση και παρότρυνση για επιχειρηματικές αποστολές και επενδύσεις στην Κένυα, το φιάσκο της “Πελοπόννησος Expo” με την απουσία οργανωμένου περιπτέρου του Επιμελητηρίου μας- αν και ήμασταν συνδιοργανωτές- η επιεικώς απαράδεκτη, άστοχη και επιθετική συμπεριφορά του στην επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας στο Επιμελητήριο, οι αποτυχημένες ημερίδες, με πιο πρόσφατη αυτήν για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πολλές άλλες.
Δεν θέλουμε να αναφερθούμε φυσικά στην ανεύθυνη στάση που τήρησε στην τελεσίδικη αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, που κόστισε στα μέλη του Επιμελητηρίου χιλιάδες ευρώ, ενώ αυτός εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος, αποποιούμενος τυχόν ευθύνες, θέλοντας να μεταφέρει- όπως πάντα- αλλού τις ευθύνες.

Είναι αδιανόητη και εντελώς αλλοπρόσαλλη η πολιτική που ασκεί ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Μανιάτης, δεδομένου ότι πριν μερικούς μήνες με έγγραφό του άσκησε μεγάλη πίεση στην ΟΕΒΕ Μεσσηνίας για την έξωση και αποχώρησή της από τα γραφεία της οδού Χρήστου Κουμάντου & Αριστομένους, προκειμένου να παραχωρήσει τον χώρο στον Δήμο Καλαμάτας.
Αποτέλεσμα, να υπαναχωρήσει τελικά απέναντι στις έντονες αντιδράσεις ορισμένων συμβούλων, των εκπρόσωπων των σωματείων και του Προέδρου της Ομοσπονδίας που κορυφώθηκαν στη  σχετική συνεδρίαση του Επιμελητηρίου.

Σήμερα, με αντεγκλήσεις προς τον Δήμο Καλαμάτας, χωρίς καμία απόφαση του Δ.Σ., αντιδρά σε ένα τόσο σημαντικά ευαίσθητο θέμα και παραμένει αδιάλλακτος στη δική του άποψη, δείχνοντας έτσι μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έπρεπε να πρεσβεύει το Επιμελητήριο και οι επαγγελματίες μέλη του.

Αλήθεια, τι ακριβώς γίνεται με την αξιοποίηση των κτιρίων στην πρώην Σχολή Παπαφλέσσα;
Γιατί δεν είχαμε καμία αξιοποίηση όλα αυτά τα χρόνια;
Γιατί δεν προχώρησε η υλοποίηση της Μεσογειακής πόλης, και ποιοι ευθύνονται για αυτό;

Ενώ λοιπόν είναι απαραίτητη η έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ.,του ανώτατου οργάνου του Επιμελητηρίου, ο κ.Μανιάτης προτιμά να μεταφέρει μέσω των ΜΜΕ προσωπικές θέσεις και απόψεις.

 Είναι έλλειψη γνώσης τού κανονισμού λειτουργίας του Επιμελητηρίου ή έλλειμμα δημοκρατίας μέσα στον θεσμό;

Εκτός από μια, δύο γενικές ενημερώσεις στο Δ.Σ., τα τελευταία 5 χρόνια δεν υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση- τουλάχιστον στους εκλεγμένους συμβούλους– για την εξέλιξη της επένδυσης αυτής.
Γενικολογίες και μικρή ενημέρωση από τον Πρόεδρο, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για τα οικονομικά μεγέθη, τις δαπάνες μελετών και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου μας.

Ο Δήμαρχος πρόσφατα διέψευσε την αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας εκ μέρους του Επιμελητηρίου, που, όπως υποστήριζε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Μανιάτης, έχει κατατεθεί πριν 2 χρόνια, πράγμα που εκθέτει τη σημερινή διοίκηση.

 Τι αλήθεια συμβαίνει μέσα στο Επιμελητήριο; Είναι πιστεύουμε επιτακτική η ανάγκη για λεπτομερή ενημέρωση και πλήρη διαφάνεια στον θεσμό.

Η γνώμη του Νέου Επιμελητηρίου, όσον αφορά στην εικόνα του θεσμού απέναντι στην κοινωνία και ειδικά σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, είναι τελείως διαφορετική και έξω από κάθε λογική σκέψης για τη διατήρηση οικονομικών ή περιουσιακών θέσεων χωρίς την ανάλογη ευαισθησία.

 Ως επαγγελματίες είμαστε συγχρόνως μέλη της κοινωνίας αυτής, άνθρωποι πάνω απ’ όλα, οικογενειάρχες, και είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια εξέλιξης, μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών ΑμεΑ.
Να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη και την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας.

Εμείς ως συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο» δεσμευόμαστε απέναντι στον επαγγελματικό κόσμο και στον Καλαματιανό λαό, ότι στις προσεχείς εκλογές συμμετέχουμε με ανιδιοτελείς σκοπούς και μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του θεσμού, συγκροτώντας μια ισχυρή και αποτελεσματική διοίκηση.

Μια διοίκηση, η οποία θα συνεργάζεται με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όχι μέσω εξώδικων επιστολών και αντεγκλήσεων, αλλά με πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας προκειμένου να επιλύονται ομαλά και γρήγορα τα σημαντικά προβλήματα του Νομού μας, χρονίζοντα και μη.

Όταν λοιπόν, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, συγκροτηθεί η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να είστε σίγουρος ότι θα υπάρχει και η βούληση και ολοκληρωμένη πρόταση για την οριστική και δίκαιη επίλυση του θέματος αυτού και βεβαίως για τη γρήγορη και ορθότερη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα.

                         Καλαμάτα 24 Ιουλίου 2017
Γραφείο Τύπου Νέου Επιμελητηρίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button