Αγροτικά

Νέο πρόβλημα για αγρότες που αναζητούν εργάτες γης

Παρά τη διαφαινόμενη εξομάλυνση στο πλαίσιο απασχόλησης μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες, μια νέα καταγγελία που έφθασε στην «ΥΧ» αναδεικνύει προβλήματα που ακόμη ταλαιπωρούν τους αγρότες.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός πυρηνόκαρπων και γεωπόνος από την Πέλλα, Βαγγέλης Μάινος, «η παράταση που δόθηκε για την παραμονή των εργατών γης αφορά μόνον όσους εργάτες παραμένουν στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκομιδής. Εκεί όντως γίνεται ανανέωση του χρόνου παραμονής τους για επιπλέον 90 ημέρες. Για όσους, όμως, επιστρέφουν στη χώρα τους δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν και να ανανεωθεί η παραμονή τους. Δικαιούνται μόνο να εξαντλήσουν το εναπομείναν αρχικό διάστημα. Υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών και το πρόβλημα διογκώνεται, ενώ βαδίζουμε προς τη συγκομιδή άλλων προϊόντων, όπως τα μήλα. Προσωπικά, αναζητώ εναγωνίως εργατικά χέρια και εάν βρω το δυναμικό, θα είναι ανειδίκευτοι εργάτες».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χ. Γιαννακάκης, πρόσφατη τροποποίηση του πλαισίου διαμονής και μετακίνησης πολιτών από τρίτες χώρες (ΦΕΚ Α’, 157, 4/9/2021) δίνει μια λύση στους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα, καθώς δύναται να χορηγηθεί στον εργάτη εθνική θεώρηση εισόδου για εποχική εργασία μέγιστης διάρκειας ισχύος ενός έτους, με δικαίωμα εποχικής εργασίας συνολικής διάρκειας εννέα μηνών και να απασχοληθεί από τον αγρότη – εργοδότη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει επίσης παράβολο 100 ευρώ για τον παραγωγό που θα απασχολήσει τον αλλοδαπό εργάτη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button