Τεχνολογία

Νέο πρόγραμμα αποτρέπει τις εφαρμογές του Android να καταγράφουν τη δραστηριότητα των χρηστών

Η Apple έχει ανοιχτά μέτωπα με πολλές εφαρμογές μετά τις επιλογές περιορισμού καταγραφής δραστηριότητας των χρηστών με την έλευση του iOS 15. Τουλάχιστον, όμως, οι χρήστες αισθάνονται και είναι πιο ασφαλείς. Μια παρόμοια εξέλιξη μπορεί να έχουμε όμως και στο Android.

Για όσους δεν γνωρίζουν, από την έλευση του iOS 15 κι έπειτα, οι χρήστες iPhone, iPad και Mac ενημερώνονται υποχρεωτικά από κάποια εφαρμογή για το αν παρακολουθείται η δραστηριότητά τους και έπειτα έχουν τη δυνατότητα να το επιτρέψουν ή να το αποτρέψουν. Όπως ήταν λογικό, η εξέλιξη αυτή έφερε τα πάνω κάτω στη διαφήμιση και οι εταιρείες ψάχνουν τρόπο να σκιαγραφήσουν το κοινό και τα ενδιαφέροντά του, ενώ έφερε την Apple σε κόντρα ακόμη και με κολοσσούς όπως η Meta. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως αυτή η εξέλιξη κόστισε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

H εταιρεία DuckDuckGo ανακοίνωσε μια νέα επέκταση στην εφαρμογή της που μπορεί να μπλοκάρει προγράμματα παρακολούθησης των χρηστών που στέλνουν κατόπιν τα δεδομένα σε πλατφόρμες όπως η Google και η Meta, έτσι ώστε να τους σερβίρονται κατόπιν σχετικές διαφημίσεις και links. To πρόβλημα στο Android δεν ήταν ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, αλλά ότι αρκετές εφαρμογές έστελναν τέτοια δεδομένα χωρίς να έχουν ενημερώσει καν τον χρήστη!

Για παράδειγμα, η εφαρμογή της Nike έστελνε δεδομένα του χρήστη στην Google μέσω του Android app της, κάτι που ανακαλύφθηκε στην πορεία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AndroidRank.org, πάνω από το 96% των δωρεάν εφαρμογών του Android κρύβει από πίσω του κάποιο τέτοιο πρόγραμμα (tracker) και σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, το 87% αυτών των εφαρμογών στέλνει τα δεδομένα του χρήστη στην Google, ενώ το 68% στο Facebook. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα του AppCensus.

To πρόγραμμα App Tracking Protection for Android καταγράφει κάθε απόπειρα τέτοιων προγραμμάτων και τα αποτρέπει από το να λειτουργήσουν όπως πρέπει, ενώ ενημερώνει και το χρήστη αναλυτικά για το τι συμβαίνει στη συσκευή του. Άρθρο της ιστοσελίδας Wired σημειώνει μάλιστα πως σε νέα συσκευή Google Pixel 6 Pro που τέθηκε 4 μέρες σε συνθήκες αδράνειας, από 40 εγκατεστημένα προγράμματα έγιναν στο παρασκήνιο πάνω από 630 προσπάθειες επικοινωνίας με τις πλατφόρμες για την αποστολή σχετικών δεδομένων!

Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση beta και όσοι ενδιαφέρονται δεν έχουν παρά να κατεβάσουν την εφαρμογή για το Android από εδώ και στη συνέχεια στις ρυθμίσεις να επιλέξουν το “App Tracking Protection” και μετά το “Join the Private Waitlist”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button