Αγροτικά

Να επικρατήσουν η ψυχραιμία και η λογική στη διαχείριση των ποσοτήτων συνιστούν οι Copa-Cogeca

Προβληματισμός, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία είναι με δυο λόγια η κατάσταση, που επικρατεί στον ευρωπαϊκό ελαιοκομικό τομέα, κάτι που επιβεβαιώθηκε τόσο στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς των κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa-Cogeca, όσο και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Κοινωνικού Διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, αντίστοιχα.

«Η φετινή ελαιοπαραγωγή ρεκόρ της Ισπανίας (1.790.000 τόνοι) σε συνδυασμό με τα αποθέματα της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου οδήγησαν σύσσωμο τον ισπανικό ελαιοκομικό τομέα σε κινητοποιήσεις, σε κάθε επίπεδο. Τιμές της τάξης των 2,20-2,60 ευρώ/κιλό είναι τουλάχιστον απογοητευτικές για τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα τη διατύπωση από μέρους τους, αλλά και από μέρους της βιομηχανίας, αιτημάτων, ώστε να αυξηθούν οι τιμές αναφοράς για την ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ευελπιστώντας στην ομαλοποίηση της αγοράς. Αυτό, ωστόσο, που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ιδιαίτερα και εδώ στην Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα με την Ισπανία πιεσμένες τιμές (έχοντας παράλληλα μεγαλύτερα κόστη παραγωγής), είναι ότι η εξέταση τέτοιου είδους αιτημάτων, ακόμα και αν δύναται να επηρεάσουν και άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Ιταλία,) απαιτεί πολύ χρόνο, ο οποίος δυστυχώς λειτουργεί εις βάρος των καλών και ποιοτικών ελαιολάδων που παραμένουν ακόμα και τώρα στις δεξαμενές. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη ελαιοκομική περίοδος αναμένεται να κυμανθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία σε κανονικά (καιρού επιτρέποντος) επίπεδα (σ.σ. στην Ισπανία οι πρώτες προβλέψεις των εκπροσώπων έκαναν λόγο για αρκετά μειωμένη παραγωγή και πολύ μεγάλα αποθέματα), θα πρέπει να επικρατήσει στην αγορά η ψυχραιμία και η λογική ως προς τη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων το επόμενο διάστημα».

* Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς των Copa και Cogeca.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button